Ozb verhogen? Meer afvalbakken? College van Velsen laat gemeenteraad kiezen

Velsen

De ozb met een procent verhogen? Blijven investeren in de aanpak van afvaldumpingen? Meer afvalbakken? Minder stembureaus? Of de bijdrage aan pleegouders afschaffen? Het is een greep aan alternatieve bezuinigings- en investeringsvoorstellen waaruit het college de gemeenteraad laat kiezen.

Vorige week maakte het college de perspectievennota openbaar waarin de keuzes staan die het college zelf heeft gemaakt zoals het heffen van een feesttaks op festivals in Spaarnwoude. Maar ze heeft ook een lijst gemaakt van suggesties waaruit de gemeenteraad kan kiezen.

Te beginnen met de leuke dingen: namelijk waar moet de gemeente de komende jaren in investeren, als het aan de gemeenteraad ligt? Een van de keuzes is een flinke impuls voor de entree van IJmuiden. Een tunnel onder het plein bevordert de doorstroming maar zou wel vijf miljoen euro meer kosten dan de vijf miljoen die het project Een Nieuw Pontplein al kost. Het zou betekenen dat de kapitaallasten per jaar met 360.000 euro stijgen.

Afvaldumpen

Een ander heikel punt zijn de afvaldumpingen. Sinds de containers zijn afgesloten, is het aantal dumpingen gestegen. Een bijdrage uit het zwerfafvalfonds houdt op te bestaan, dus dat zou betekenen dat als de handhaving op peil moet blijven, er twee ton voor moet worden uitgetrokken.

De geestelijke hulpverlening in de wijk versterken is ook een optie waaruit de raad kan kiezen. Dat zou twee ton kosten. De sociale wijkteams hebben nu te weinig expertise om dit aan te pakken.

Een andere mogelijke investering zou de herinrichting van sportpark De Elta zijn. Dat zou de gemeente 1,1 miljoen euro kosten.

Tot zover de leuke dingen. Dan de keuzes om meer geld in het laatje te krijgen of waar op bezuinigd kan worden, als het aan de gemeenteraad ligt. Een van de suggesties is om de helft van het aantal speelplekken te verwijderen. Dit zou 166.000 euro per jaar schelen aan uitgaven. Maar, zo waarschuwt het college: ’Dit zal veel commotie kunnen veroorzaken’. Daarnaast staat het haaks op de wens om de jeugd meer te laten bewegen.

Het extra verhogen van de onroerend zaakbelasting met een procent (bovenop de indexering) is ook een van de opties. Dat zou 155.000 aan extra inkomsten betekenen. Een stijging van 27 euro voor een gemiddeld meerpersoons huishouden.

Andere mogelijke versoberingen zijn het verminderen van het aantal raadsvergaderingen via de televisie (internet blijft bestaan). Dat zou maximaal 35.000 euro besparen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.