Premium

RIVM: grafietregens Wijk aan Zee zijn ’ongewenst voor de gezondheid’

RIVM: grafietregens Wijk aan Zee zijn ’ongewenst voor de gezondheid’
Wijk aan Zee

De grafietregens waar vooral Wijk aan Zee aan wordt blootgesteld, zijn ’ongewenst voor de gezondheid’, zegt het overheidsinstituut RIVM na een onderzoek van opgeveegd grafietstof in Wijk aan Zee. Er zit zoveel lood, mangaan en vanadium in, dat het vooral voor jonge kinderen schadelijk kan zijn.

De grafietregens ontstaan bij het verwerken van roza-slak bij slakverwerkingsbedrijf Harsco op het terrein van Tata Steel. Direct na het uitkomen van het RIVM-rapport heeft Tata Steel aangekondigd dat het kiepen van slakpannen met roza-slak wezenlijk wordt veranderd. Er wordt geheel afgestapt van het kiepen van vloeibaar roza-slak, waardoor volgens Tata Steel het risico op het ontstaan van grafietregens wordt geminimaliseerd. Het gaat om 5500 slakpannen per jaar, die nu vloeibaar in slakputten worden omgekiept. Dat staat gelijk met 70.000 ton roza-slak. Dor de aanschaf van nog meer slakpannen in de komende maanden, wil Tata Steel de koeltijd zodanig verlengen dat het slak alleen nog in vaste vorm wordt gekiept.

Lees ook: RIVM: te veel metalen in grafietregens Tata Steel IJmuiden

De provincie is opdrachtgever geweest van het RIVM-rapport. Gedeputeerde Adnan Tekin: ,,Nu het eerste onderdeel van het onderzoek erop zit weten we precies wat er in zit en kunnen we ook gerichte acties en maatregelen nemen. We gaan onze handhavingsacties nog verder opschroeven en inwoners zo goed mogelijk bijstaan.’’

Lees ook: Wijk aan Zee schrikt zich wild van RIVM-rapport over gezondheidsschade door grafietregens

In Wijk aan Zee is onder inwoners onrust ontstaan over het rapport. Vooral op de plekken waar de onderzoekers veel schadelijke stoffen hebben opgeveegd, zijn mensen bezorgd over hun gezondheid. Het RIVM-rapport geeft hierover geen volledige duidelijkheid. Er komt nog een diepgaander onderzoek.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.