Van der Valk-hotel Schiphol beboet voor inhuren illegale klusjesman

Van der Valk Oostzaan.© Foto Pascal Fielmich

Henk Runhaar
Hoofddorp

Het inhuren van een klusjesman uit India zonder de juiste papieren om in Nederland te mogen werken, is vijf Van der Valk-hotels – waarvan drie in Noord-Holland – duur komen te staan.

Per hotel heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een boete van 6.000 euro opgelegd.

Het gaat om de Van der Valk-vestigingen Akersloot, Oostzaan, Hoofddorp (hotel Schiphol), Almere en Den Haag. Daarnaast zijn ook drie detacheringsbedrijven beboet. De hotels en de detacheerders vechten de boete dinsdag in hoger beroep aan bij de Raad van State.

Keten

Het is voor de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, gebruikelijk om de hele ’keten’ van betrokken bedrijven aan te pakken. Daarbij maakt het niet uit of een bedrijf überhaupt op de hoogte is van de activiteiten van de ’vreemdeling’.

De Wet arbeid vreemdelingen verbiedt werkgevers én particulieren buitenlandse arbeidskrachten in dienst te hebben zonder geldige tewerkstellingsvergunning of gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid.

Het gaat daarbij om mensen zonder vrije toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt, dus van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland.

De standaard boete voor een betrapt bedrijf is 8.000 euro, een particulier die op dit punt de fout in gaat kan rekenen op een aanslag van 4.000 euro. In het geval van Van der Valk gaat het blijkbaar om een met 25 procent gematigde boete.

Dat zegt gespecialiseerd advocaat Sander Groen. ,,Dat gebeurt als bijvoorbeeld wel de verantwoording is afgelegd in de administratie of als er wel salaris is betaald en loonbelasting is afgedragen.’’

Volgens Groen worden jaarlijks duizenden zogenoemde vreemdelingenboetes opgelegd. ,,De inspectie begroot inkomsten hieruit op 30 tot 40 miljoen euro per jaar.’’

Laksheid

Een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen hoeft geen kwade wil te zijn. Het is eerder laksheid. Een werkgever is verplicht zélf te checken of de papieren van de nieuwe kracht van buiten Europa in orde zijn.

Groen: ,,Aan de hand van het originele paspoort, in combinatie met de verblijfsvergunning.’’ Dat een flink bedrijf als Van der Valk in de fout gaat, is opmerkelijk. ,,In elk hotel zullen ze wel een hr-functionaris hebben. Misschien is dit er doorheen geglipt’’, zegt Groen.

De inspectie noch Van der Valk wilde inhoudelijk reageren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.