Moeder in turnaffaire slachtoffer van smaadteksten

Nieuw-Vennep

Een van de moeders die het gebrek aan een veilig sportklimaat bij topturnclub SV Pax Haarlemmermeer heeft aangekaart, is zaterdag slachtoffer geworden van een lastercampagne. In de wijk in Nieuw-Vennep waar zij met haar gezin woont, werden pamfletten verspreid met smaadteksten.

Hoewel niet vaststaat wie achter de laakbare actie zit, zou het verband kunnen houden met publicaties afgelopen woensdag in deze krant en in het sportmagazine ’Helden’. Daags erna werd zij, en met haar ook de andere ‘klokkenluiders’, op sociale media aangevallen. Er lijkt zodoende sprake van escalatie.

Twee verschillende posters hingen op opvallende plekken in de buurt en rond het winkelcentrum, plus waren achter ruitenwissers van geparkeerde auto’s gestopt. Op de ene flyer werd een toespeling gemaakt op pedofilie, op de andere werd gerept van seksfeestjes. Op beide getypte en gestencilde blaadjes werd zowel haar naam, het woonadres als het 06-nummer vermeld. Er is door de moeder aangifte gedaan, de politie is een onderzoek gestart en een hulpofficier van justitie is ingeseind. De gemeente Haarlemmermeer wil lopende dat onderzoek niet reageren.

Lees ook: Kamervragen over wangedrag bij topturnclub Pax en oproep tot meldpunt

SV Pax, waar olympiër Eythora Thorsdottir het boegbeeld is, is in opspraak geraakt door structureel wangedrag op de vereniging die meer dan 1800 leden telt en die tevens een van de vier centra voor talentontwikkeling en topsport in Nederland is. Uitschelden, beschimpen, kleineren en negeren van jonge turnsters, in de leeftijd van acht tot circa 17 jaar, zijn aan de orde van de dag, aldus melders van incidenten.

Ook worden eetstoornissen uitgelokt door ’gewichtseisen’ en medische protocollen bij blessureleed niet nageleefd. Bovendien is er sprake van een straf- en angstcultuur, aldus betrokkenen. Meerdere trainers die zich egen de aanpak van hoofdcoach Patrick Kiens verzetten, zijn ontslagen en moesten een zwijgclausule met boetebepaling tekenen. Aantijgingen die overigens door het clubbestuur worden ontkend of afgezwakt.

Lees ook: Prestatiecultuur mondt uit in wangedrag; bij Pax kan turntalent niet dun genoeg zijn

Naar aanleiding van de publicaties heeft Tweede-Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks vrijdag vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport. Gerdien Knikker, D66-gemeenteraadslid in Haarlemmermeer, overweegt bovendien komende donderdag in de raadsvergadering (nogmaals) aan wethouder sport Mieke Booij te vragen of zij een anoniem meldpunt voor turn(st)ers van SV Pax en hun ouders wil beginnen.

Journalist van deze krant, Marco Knippen, was te gast bij Reporter Radio om te vertellen over zijn onderzoek. Beluister het interview hier:

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.