Haarlem zegt nee tegen houtstook: Streep door rekening van biomassacentrale in De Liede

Het hart van een biomassacentrale in Ede.

Het hart van een biomassacentrale in Ede.© archieffoto hmc

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Haarlem zegt nee tegen biomassacentrales met houtresten als brandstof om Haarlemse huizen te verwarmen.

Volgens het college van B en W is in de toekomst geen ruimte voor energiecentrales die met houtresten en snoeiafval worden gestookt. In 2040 moeten de huizen in Haarlem van het gas af zijn.

Dat standpunt is een lelijke streep door de rekening van Polderwarmte. Dat energiebedrijf, met biomassacentrales in Ede, heeft grond op de Nieuwe Liede gekocht voor een biomassacentrale, om duizenden Haarlemse huizen te verwarmen. Polderwarmte gaat ondanks deze tegenvaller toch verder met de bouw van deze centrale bij het Rottepolderplein, mede door de vele enthousiaste reacties van het bedrijfsleven in de regio.

De Haarlemse GroenLinks-wethouder Robbert Berkhout, onder meer verantwoordelijk voor duurzaamheid, zegt echter dat het college biomassa op de laatste plaats zet, als het gaat om de huizen te verwarmen. ,,Wij vinden de CO2-uitstoot te hoog. Wij nemen als gemeente de regie en kiezen voor andere alternatieven.’’

Alternatief

Het belangrijkste alternatief is geothermie (aardwarmte). Of heel de stad kan worden verwarmd met geothermie is echter nog niet duidelijk. Een onderzoek van het Rijk dit jaar moet uitwijzen of de Haarlemse bodem geschikt is voor het oppompen van warm water uit diepere aardlagen. Een voorlopig onderzoek is positief: de meeste van de ruim zeventigduizend Haarlemse woningen zouden op deze manier verwarmd kunnen worden.

In 2021 wordt al met geothermie gestart in Meerwijk om drieduizend huizen te verwarmen. Voor dit eerste Haarlemse warmtenet moet een put worden geboord van zo’n 2100 meter diep. Zo’n warmtenet is nieuw voor de Spaarnestad, maar volgens Berkhout zullen de woonlasten van de gebruikers niet omhooggaan.

Mix

Het Haarlemse college van B en W zet in op een mix van toekomstige warmtebronnen. Niet alleen geothermie, maar ook warmte van datacenters, biovergistingsgas of riothermie. Om van het gas af te kunnen, moeten mensen ook hun woningen goed isoleren, wat weer een besparing van dertig procent oplevert.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.