IJmuidense Planetenweg op één na onveiligste weg in Nederland, blijkt uit onderzoek

De Planetenweg in IJmuiden.© Cyclomedia

Carlo Nijveen
IJmuiden

De IJmuidense Planetenweg is de op één na onveiligste weg in Nederland. Dat stelt directeur Erik Donkers van verkeerskundig ict-bureau VIA. Bij het onderzoek nam VIA ruim 43.000 lokale, provinciale en rijkswegen onder de loep.

Het verkeerskundig bureau vergeleek onder meer het aantal dodelijke ongelukken dat zich in de periode 2015-2018 afspeelde.

Op de Planetenweg deden zich in die jaren twee fatale aanrijdingen voor. In november 2017 overleed de 13-jarige Marlena toen zij op of bij een zebrapad ter hoogte van de Voermanstraat de weg overstak. Ruim twee jaar daarvoor, in juni 2015, kwam de 17-jarige IJmuidenaar Ian van Baekel om het leven bij een aanrijding op de kruising met het Pleiadenplantsoen.

De oversteekplek waar Marlena verongelukte, is inmiddels aangepast. Onderzoek dat na het ongeval werd verricht, maakte duidelijk dat een parkeervak te dicht bij het zebrapad lag. Dat kon het zicht van passerende automobilisten belemmeren. De gemeente Velsen nam maatregelen, waarbij het parkeervak een stuk kleiner werd gemaakt.

Risicocijfer

Bij het onderzoek door VIA heeft het bureau ook gekeken naar het ’risicocijfer’: de relatie tussen het aantal slachtoffers bij aanrijdingen en de hoeveelheid verkeer die wegen te verwerken krijgen. Alleen een straat in Almelo is nóg onveiliger dan de Planetenweg, maakt de omvangrijke studie volgens VIA-directeur Donkers duidelijk.

De Planetenweg kwam om de verkeers(on)veiligheid daar ook eerder al negatief in het nieuws. Het SBS-programma ’De gevaarlijkste wegen van Nederland’ besteedde tot twee keer toe aandacht aan linke kruisingen in Velsen. Ook het kruispunt met het Pleiadenplantsoen - waar Ian van Baekel omkwam - kwam daarbij aan bod. De ANWB liet zich over de onveilige situatie uit.

De gemeente Velsen was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar op het VIA-onderzoek naar verkeersonveiligheid.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.