Premium

Stembureau 45 in Haarlem-Noord staat voor raadsel: 1175 stempassen uitgedeeld, maar 1275 keer gestemd

Stembureau 45 in Haarlem-Noord staat voor raadsel: 1175 stempassen uitgedeeld, maar 1275 keer gestemd
© Foto ANP
Haarlem

De vijf vrijwilligers van het stembureau 45 aan de Plataanstraat 99 in Haarlem staan voor een raadsel. Uit de processen verbaal van de Europese parlementsverkiezingen in de Spaarnestad, die deze week zijn gepubliceerd, blijkt dat er op die locatie 100 stemmen meer zijn geteld dan het aantal uitgedeelde stempassen.

’Dit verschil wordt door de voorzitter niet verklaard’, schrijven de medewerkers in een aantekening in het document.

Op het stembureau, dat is gevestigd in het gebouw van de Gemeente van Christus in Haarlem-Noord, zijn 1175 stempassen uitgedeeld. Dat aantal is inclusief 158 volmachtsbewijzen en 2 kiespassen van personen uit een andere gemeente. Er werden na de verkiezingen door de vrijwilligers echter 1275 stemmen geteld.

Bevoegdheid

De gemeente Haarlem tast eveneens in het duister wat de 100 ’extra’ stemmen betreft. ,,We kunnen er op dit moment niet zoveel over zeggen’’, meldt een woordvoerster. ,,De stembureaus en de burgemeester hebben slechts een vaststellende bevoegdheid.’’

Waar de stemmen vandaan komen en op welke persoon en partij ze zijn uitgebracht, is onduidelijk. De verkiezingsuitslag van het bureau aan de Plataanstraat lijkt niet veel af te wijken van die van andere bureaus in Haarlem.

De PvdA is er met 334 stemmen verreweg de grootste partij, gevolgd door GroenLinks (234 stemmen), de VVD (170 stemmen) en D66 (154 stemmen). De Partij voor de Dieren, het CDA en Forum voor Democratie konden eveneens op steun rekenen met respectievelijk 86, 88 en 83 stemmen.

(Tekst loopt door onder grafiek)

Lage opkomst

Ook aan de andere processen verbaal van de in totaal 78 stembureaus in de Spaarnestad valt een aantal zaken op. Zo blijkt dat de opkomst bij locaties in met name Schalkwijk en Haarlem-Oost beduidend lager is dan op andere plekken in Haarlem.

Waar gemiddeld 47,2 procent van de stemgerechtigde Haarlemmers naar de stembus trok, lag dat percentage bij stembureau 69 aan de Stresemannlaan flink wat lager.

Vrijwilligers deelden daar slechts 319 stempassen uit, terwijl er 1901 buurtbewoners waren opgeroepen om hun democratisch recht te doen gelden. Dat is een opkomst van nog geen 17 procent. Bijna een derde van de stemmen ging naar de PvdA.

Bij het stembureau op het Stationsplein is afgelopen verkiezingen juist veel gestemd. In totaal zijn daar 1376 geldige stembiljetten geteld. Hoewel de PvdA in Haarlem de meeste stemmen trok, kozen kiezers op het Stationsplein vaker voor GroenLinks, dat op die locatie 450 stemmen kreeg.

De Europese sociaaldemocraten wisten er 303 binnen te halen en D66 in totaal 208. Forum voor Democratie kreeg opvallend weinig steun: slechts 32 kiezers voelden wat voor de partij van Thierry Baudet. Ook de PVV, SP, CDA en 50plus trokken maar weinig kiezers.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.