Rechter verbiedt staking van openbaar vervoer rond Schiphol

Rechter verbiedt staking van openbaar vervoer rond Schiphol
SCHIPHOL

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter in een door Schiphol aangespannen kort geding. Schiphol was bang voor de openbare orde als reizigers niet met de trein naar het vliegveld kunnen komen of dat kunnen verlaten.

Er moet die dag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk.

De rechter oordeelde dat reizigers op de luchthaven onmogelijk alleen via de weg naar en van Schiphol kunnen reizen. Door de staking wordt er al meer drukte verwacht op de weg. Bovendien is er een gerede kans dat Schiphol Plaza te druk wordt als er te veel reizigers op de luchthaven zijn die niet weg kunnen.

Noodpendel

De NS kan dinsdag een ’minimale noodpendel’ laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol, volgend op een uitspraak van de rechter.

Lees ook: Commentaar: Laat de boosheid over de staking niet overheersen

Door de noodvoorziening wordt voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. Maar, zo waarschuwt de NS, de noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is „specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen.”

Hoe de nooddienstregeling rond Schiphol eruit komt te zien, gaat de NS nog uitzoeken. In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden.

Extra personeel op Schiphol

Schiphol gaat dinsdag extra medewerkers, onder wie kantoorpersoneel, inzetten om de drukte op te vangen. Dat meldt de luchthaven.

Lees ook: Gemeente Haarlemmermeer: ’Nog steeds grote kans op verkeersinfarct rond Schiphol’

Volgens topman Dick Benschop moeten reizigers er nog steeds rekening mee houden dat door het beperkte vervoer en de drukte op de wegen Schiphol slecht bereikbaar is. „Dit helpt ons om onveilige situaties tegen te gaan, maar het voorkomt niet dat het een heel gekke dinsdag wordt.”

„Samen met alle betrokken partijen bereiden we ons voor en werken we aan aanvullende operationele maatregelen om de te verwachten drukte zo goed mogelijk op te vangen.” De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

Benschop zei te hopen dat mensen die niet bij Schiphol in de buurt hoeven te zijn, de luchthaven mijden. Mensen die dinsdag vliegen moeten de informatie van hun luchtvaartmaatschappij goed in de gaten houden.

Dubbel gevoel bij bonden

Vakbond FNV houdt een dubbel gevoel over aan het verbod. Aan de ene kant is het teleurstellend dat het stakingsrecht is ingeperkt, aan de andere kant is de bond wel blij dat de rest van de landelijke staking door mag gaan, laat bondsbestuurder Henri Janssen weten.

De bonden gaan nu in gesprek met NS over de benodigde hoeveelheden mensen voor de door de rechter opgelegde kwartiersdienstregeling. „Het is aan de werkgever om mensen aan te wijzen”, aldus Janssen. Volgens hem gaan de bonden geen mensen aanwijzen. „We zullen hooguit zeggen: er ligt een dienstorder van je werkgever, daar moet je je aan houden.”

CNV zit er ongeveer ook zo in. De vakbond heeft ’gemengde gevoelens’ bij de uitspraak. „De staking in het ov dinsdag is nog steeds de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend. Maar als vakbonden moeten we ook toestaan dat de staking wordt gebroken”, zegt bestuurder Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. „Het lijkt alsof vakbonden stakingskracht inleveren en dat zal koren op de molen zijn van juristen in toekomstige stakingen.”

Lees ook:

Ultieme poging tot overleg over bereikbaarheid Schiphol bij ov-staking

Gemeente Haarlemmermeer ook partij in geding om ov-staking

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.