Weer bonje over geheimen in Bloemendaal

Weer bonje over geheimen in Bloemendaal
Villa Elswoutshoek
© Archieffoto United Photos
Bloemendaal

Er is bonje uitgebroken over een besloten raadscommissievergadering in Bloemendaal. De vergadering gaat over hoe het verder moet met het vastgelopen onderzoek van bureau Integis naar de affaire-Elswoutshoek.

Integis heeft de raad twee brieven geschreven met voorstellen. Die brieven zijn door een overgrote meerderheid van de raad geheim verklaard. Integis heeft aangegeven dat ’’het nu openbaren van de stukken en de daarmee gepaard gaande uitingen in het publieke domein ervoor kunnen zorgen dat kwalitatief hoogwaardig (vervolg)onderzoek niet kan worden gewaarborgd’’. Naar aanleiding daarvan zal de zaak achter gesloten deuren worden behandeld.

Commissievoorzitter Marielys Roos is het hier niet mee eens. Zij vindt dat daartoe de juridische gronden ontbreken. Ook vindt zij dat bestuur zoveel mogelijk openbaar moet zijn. ,,De afwegingen die de politiek maakt naar aanleiding van de brief van Integis, dienen in de openbaarheid besproken te worden opdat onze inwoners ook kunnen kennisnemen van de overwegingen van de raad en van het onderzoeksbureau. Aangezien dat nu niet gebeurt, heb ik na rijp beraad besloten dat ik de geheime vergadering bestuur en middelen niet kan voorzitten.’’

Naar verluidt zou Integis hebben voorgesteld het onderzoek toe te spitsen op onder meer het verbreken begin 2014 van de overeenkomst met Hans Slewe voor een nieuw huis, de tv-uitzending medio 2014 van EenVandaag waarin de toenmalige burgemeester Nederveen werd afgebrand en het interview in deze krant van wethouder De Rooij in datzelfde jaar waarin zij de familie Slewe beschuldigt van intimidatie en bedreiging.

Verschillende raadsleden keuren de handelwijze van Roos af, zoals Mark Doorn (VDB) en André Burger (CDA). ,,Een voorzitter van een commissie heeft als taak een vergadering technisch en onafhankelijk voor te zitten. Dat staat naar mijn mening los van welke politieke opvatting of politiek besluit ook’’, aldus Burger. Leonard Heukels van Liberaal Bloemendaal echter is het geheel met Roos eens. ,,Na alles wat nu al openbaar is gaat de meerderheid gauw weer verder in beslotenheid. O jee als er iets bekend mocht worden!’’, vindt Heukels. ,,Wederom verbijsterend. Past wel in de politiek van de meerderheid van de raad en burgemeester: schuif maar onder het tapijt. Het gaat wel om veel geld van inwoners.’’

Het onderzoek van Integis moet onder meer antwoord geven op de vragen wat er precies in 2014 is gebeurd rond de ontwikkeling van het landgoed van Rob en Hans Slewe in Overveen. 'Hebben burgemeester en wethouders wel integer gehandeld ten aanzien van de broers?', is een van de onderzoeksvragen. Integis is in maart dit jaar aan de slag gegaan. Maar het bureau gaf in een tussenrapportage aan dat het onderzoek zwaar gehinderd wordt door een aantal zaken. Een aantal betrokkenen wil niet meewerken en de geheimhouding op relevante stukken maakt goed onderzoek en rapportage erover niet mogelijk, aldus het bureau. Integis heeft inmiddels zelf een voorzet gegeven voor het vervolonderzoek, maar daarover kan dus niet in het openbaar worden vergaderd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.