RKVV Velsen staat op drempel van de hoofdklasse: trainer Haar blijft

Martin Haar heeft het naar zijn zin bij Velsen.
© Archieffoto
Driehuis

Als Velsen zondag aan de uitwedstrijd tegen Legmeervogels minimaal een punt overhoudt, dan schrijft het team clubgeschiedenis. Want nog niet eerder voetbalde de RKVV uit Driehuis in de zondagse hoofdklasse.

Dat het met de mentale kracht van de selectie wel goed zit, is zo klaar als een klontje. Want als je als spelers de ene dag in de krant leest dat je geliefde trainer naar eredivisionist Heerenveen vertrekt en de betreffende man de volgende dag met de hand op het hart verklaart dat er sprake was van ’fake news’, dan voel je je als groep sterker dan ooit.

Lees ook: Titelfeest RKVV Velsen met week uitgesteld: ’We gaan dit echt niet meer weggeven’

„Ik was al eerder gepolst door AFC en Katwijk uit de tweede divisie”, zegt Haar die de afgelopen week twee trainingen miste vanwege een meedogenloze lentegriep.

„Tegen die clubs heb ik direct nee gezegd. Toen Heerenveen zich meldde, heb ik kort bedenktijd gevraagd. Niet zo gek aangezien het een club is uit het betaalde voetbal. Ik heb alles op een rijtje gezet en besloot het niet te doen. Ik koos een tijdje terug heel bewust voor wat meer vrijheid. Dus waarom zou ik daar ineens verandering in brengen? Ik heb het bij Velsen zeer naar mijn zin. Daarbij werk ik drie middagen bij AZ. Ook daar geniet ik van. Ik ben 67 en vind het prima zo.”

Diverse media berichtten ten onrechte dat de zaak al lang was beklonken. Martin Haar haalt er zijn schouders over op. „Vervelend. Vooral voor mijn spelersgroep. Als ik weg zou gaan, zou ik hen dat als eerste hebben verteld. Je denkt toch niet dat ik het laat gebeuren dat ze zoiets in de krant zouden lezen?”

Dat Martin Haar de selectie tot op de drempel heeft gebracht van de hoofdklasse (het tweede van Velsen is al kampioen) heeft vanzelfsprekend te maken met zijn enorme berg aan ervaring. „Mijn benadering is hetzelfde gebleven. Ik behandel een amateur niet anders dan een voetbalprof. Als een groep voetballers mij oprecht vertrouwen geeft, dan ga ik voor ze door het vuur. Doe ik er alles aan om ze beter te maken. Dat deed ik bij de profs en dat doe ik nu bij Velsen.”

In het begin van het seizoen en direct na de winterstop trainde Velsen wekelijks drie keer. Met enige tegenzin stond Haar toe dat het werd teruggebracht tot twee avonden. „Onder de voorwaarde dat wij na een nederlaag de maandag er bij zouden pakken.” Het dreigement werkte; Velsen verloor dit seizoen slechts twee keer. De verdediging slikte maar vijftien treffers.

„Met routiniers Mischa Plug en Remco van Dam beschik ik natuurlijk over een ijzersterk centraal duo. Maar met alles wat ik meer zeg over die twee, doe ik de rest van de groep te kort.”

Mischa Plug (33) genoot van het seizoen onder Haar en is blij dat er nóg een volgt. „Vooral de manier waarop hij ons continu scherp houdt is indrukwekkend. Daar begint hij mee op donderdagavond en daar houdt hij pas mee op tijdens het biertje na de wedstrijd.”

Meer nieuws uit Sport