Opnieuw hete zomer voor Schiphol: ’Vertragingen niet te vermijden’

In de rij om in te checken. Het zullen weer lange rijen worden.
© foto ANP
Schiphol

Door de toenemende drukte in piekuren dreigt opnieuw een hete zomer voor Schiphol. Op topdagen houden vakantievliegers en reisbureaus al rekening met lange wachtrijen. „Uiterlijk drie uur voor vertrek op de luchthaven inchecken. Neem ruim de tijd en houd rekening met meer files op de weg en rond parkeerplekken”, raden zij toeristen aan.

De luchthaven doet er alles aan om de vluchten en passagiers beter te spreiden, zodat de verwachte mensenmassa’s in het hoogseizoen zo snel mogelijk kunnen doorstromen. Bij security en paspoortcontrole blijft echter sprake van onderbezetting.

Vakbonden van beveiligers, cateraars en afhandelaren kondigen deze zomer acties aan voor meer loon, minder werkdruk en vaste contracten. Ook KLM-personeel en marechaussees koersen af op cao-conflicten. Op 28 mei bijt het openbaar vervoer het spits af met een pensioenstaking, waardoor veel treinen niet rijden.

„Die arbeidsonrust gaat ongetwijfeld zorgen voor flinke vertragingen op Schiphol. Ook de grotere vliegtuigen die dit jaar worden ingezet om het slot op de luchthaven te omzeilen, geven problemen aan de gates en in de overvolle terminals”, zegt Corendon-topman Steven van der Heijden.

Daar komt volgens hem het chronische gebrek aan capaciteit bij op het platform en de voorkeursbanen van Schiphol en in het inefficiënte Europese luchtruim. „Opstoppingen, niet genoeg opstelplaatsen en rijen van vliegtuigen voor start en landing, het komt nu ook op Schiphol steeds vaker voor. Dat geeft een opeenstapeling van vertragingen.”

Schiphol bevestigt dat de Koninklijke Marechaussee ondanks beloften nog altijd niet op sterkte is voor de zomervakantie. „We moeten bepalen welke maatregelen we nemen om deze tekorten in de zomervakantie op te vangen. Er is overleg met de ministeries en we evalueren de meivakantie”, aldus een woordvoerster.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.