Commentaar: wonder dat de EU nog bestaat

De Europese Unie is een instituut van twee verhalen. Het eerste gaat over het mislukken van de Europese Grondwet in 2005, de euro die in 2009 bijna ten onder ging en de aanstaande Brexit. Er gaat zoveel niet goed, dat het een wonder mag heten dat de EU nog bestaat.

Op het tweede rijtje met feiten prijken welvaartsgroei, het einde van zure regen en het keer op keer te boven komen van crises. Er wordt al decennia lang door tientallen landen zo kranig en knap samengewerkt om de ’Unie’ steeds beter te maken, dat het vreemd is dat ze niet de meest geprezen instantie van onze tijd is.

Over de EU valt veel te zeggen en te schrijven. Dat het een weinig democratische organisatie is bijvoorbeeld. Door de opzet ervan wordt te vaak achter gesloten deuren over belangrijke zaken gediscussieerd. Een systeemfout. Er is één uitzondering: het Europees Parlement is de enige rechtstreeks gekozen instelling van de EU. Met 400 miljoen stemgerechtigden is de Europese stemgang na de verkiezing in India de grootste ter wereld.

De samenwerking in Europa is een veerkrachtige beweging en heeft zich sinds 1945 al een aantal keer opnieuw uitgevonden. Dat kan, en moet zelfs, nu weer gebeuren. De rol van ons, Europeanen, is gelimiteerd maar niet zo klein als soms wordt gedacht. Wij bepalen de richting. Een goede verkiezingsopkomst geeft onze stem kracht en legitimiteit.

Het op een na grootste democratische feestje ter wereld wordt helaas al jaren gevierd als een begrafenis van een man met weinig vrienden. Wij hebben vandaag de mogelijkheid daar iets aan te doen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.