Joke Breemouer, Yorick van Norden en Micky Dirkzwager winnaars kunst- en cultuurprijs De Olifant van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, met de winnaars van De Olifant 2019: Joke Breemouer, Yorick van Norden en Micky Dirkzwager.© United Photos / Toussaint Kluiters

Haarlem

Joke Breemouer, Yorick van Norden en Micky Dirkzwager zijn maandagavond in een afgeladen Stadsschouwburg onderscheiden met De Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant.

Omdat de kunst- en cultuurprijs voor de vijfentwintigste keer werd uitgereikt én omdat de Haarlemse Stadsschouwburg 100 jaar bestaat, werd voor één keer de altijd gezellige Philharmonie verruild voor de Stadsschouwburg.

De kandidaten werden door journalist Richard Stekelenburg op het podium geïnterviewd waarna voor ieder van hen een speciaal verrassingsoptreden plaatsvond.

(Lees hier eerdere artikelen over De Olifant 2019)

De zenuwen van Pirita Alderliefste, Joke Breemouer, Yorick van Norden, Marlies Visser en die niet in persoon maar via een live verbinding aanwezige Jacqueline Govaert werden danig op de proef gesteld, tot het moment dat burgemeester Jos Wienen de prijzen uitreikte. Joke Breemouer mocht de Juryprijs in ontvangst nemen.

Joke Breemouer, winnaar juryprijs.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

De vijfkoppige jury koos unaniem voor deze veelzijdige, organisatorisch en uitvoerend sterke drijvende kracht achter de Kunstlijn, de grootste en gratis toegankelijke atelierroute van Nederland die jaarlijks in het eerste weekeinde van november wordt gehouden.

Beeldend kunstenaar Breemouer is al jarenlang voorzitter van de Kunstlijn en blijft vernieuwend bezig. ’Ze is van grote waarde voor het culturele klimaat in de regio’, aldus het juryrapport.

Yorick van Norden won de Publieksprijs. De singer-songwriter verdiende zijn nominatie onder meer omdat hij zich vorig jaar met het goed ontvangen nieuwe album The Jester nog uitdrukkelijker op de muziekkaart wist te zetten en successen boekt, zowel solo als met zijn eigen band en met collega-zanger Anne Soldaat. De Haarlemmer wist na een spannende strijd de Publieksprijs definitief naar zich toe te trekken.

Micky Dirkzwager, talentprijs.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Waarschijnlijk kwamen bij Micky Dirkzwager de zenuwen pas toen ze haar naam hoorde noemen. Zij werd door haar ouders met een smoes naar de Stadsschouwburg gelokt omdat de jury van De Olifant haar de talentprijs toekende.

Lees ook: Vijfentwintigste uitreiking kunst- en cultuurprijs De Olifant in Stadsschouwburg is één groot feest

Die prijs wordt om het jaar aan een talent uit de regio uitgereikt ter stimulering en aanmoediging. Zij debuteerde vorig jaar met het met veel humor getekende biografische boek ’Dat is dan jouw probleem’, reden voor de jury om haar de talentprijs toe te kennen.

Yorick van Norden, winnaar publieksprijs.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.