Consumentenbond roept op: teken Europees burgerinitiatief voor Nutriscore

Consumentenbond roept op: teken Europees burgerinitiatief voor Nutriscore

De Consumentenbond start samen met zes andere Europese consumentenorganisaties het burgerinitiatief ’Pro-Nutriscore’. Hiermee roepen consumenten de Europese Commissie op om Nutriscore verplicht te stellen op voedingsmiddelen.

Met Nutriscore krijgen consumenten eenvoudige en onafhankelijke informatie over hoe gezond of ongezond een voedingsmiddel is. Om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie Nutriscore op de Europese agenda zet, moeten er binnen een jaar één miljoen handtekeningen worden verzameld, in minimaal zeven verschillende EU-landen.

Voor Nederland zijn er minimaal 19.500 handtekeningen nodig. Als dat lukt, kunnen de Europese consumentenorganisaties hun voorstel aan de Europese Commissie voorleggen en het presenteren aan het Europees Parlement.

Nutriscore is een voedselkeuzelogo met verkeerslichtkleuren en letters (A-E) dat volgens de Consumentenbond in Frankrijk op onafhankelijke en gedegen wijze is ontwikkeld. Het geeft producten een totaaloordeel op basis van de hoeveelheid calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten. Hiermee kunnen consumenten in één oogopslag op de voorkant van de verpakking zien hoe (on)gezond een product is en producten eenvoudig met elkaar vergelijken.

Wat is Nutriscore?

Over het Burgerinitiatief.

Teken hier het Burgerinitiatief.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.