Premium

Verdachten mensensmokkelboot IJmuiden aan Zee in beroep tegen veroordeling

Verdachten mensensmokkelboot IJmuiden aan Zee in beroep tegen veroordeling
IJmuiden aan Zee

Bij het Gerechtshof Amsterdam is maandagochtend het hoger beroep begonnen tegen de 26-jarige H. uit Bussum en de 31-jarige N. uit Hilversum. Beide mannen zijn in 2017 samen met nog 4 andere verdachten veroordeeld tot respectievelijk 42 maanden en 48 maanden celstraf voor deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk mensensmokkel en hennepteelt in de periode juni 2015 tot februari 2016.

Beide verdachten zijn het niet eens met hun veroordeling. H. zegt dat hij onschuldig is, N. zegt dat hij niet voor de gehele hennepteelt verantwoordelijk was.

Naast deze twee verdachten tekende de 30-jarige B. uit Wormer hoger beroep aan. Zijn advocaat liet maandagochtend op zitting weten dat zijn cliënt van verder procederen afziet en dat hij zijn hoger beroep heeft ingetrokken.

In 2017 werden de Bussumer en de Hilversummer, samen met de andere vier verdachten, veroordeeld voor mensensmokkel vanuit IJmuiden, hennepteelt in het Gooi en deelname aan een criminele organisatie.

Zeiljacht

De verdachten wilden in augustus 2015 op een gammel zeiljacht 24 Vietnamezen en Albanezen naar Engeland smokkelen tegen betaling.

De vreemdelingen die onder meer ondergebracht waren in een woning aan het Biggekruid in Huizen werden op 15 augustus 2015 met auto's naar Marina Seaport in IJmuiden aan Zee gebracht waar zij de boot zouden nemen.

De zeiltocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren net op tijd alarm sloegen bij de havenautoriteiten die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden.

Bij inspectie van de boot bleek deze niet zeewaardig en te klein voor het aantal passagiers. Bovendien hadden de twee schippers nauwelijks zeilervaring.

Naast de mensensmokkel hielden de verdachten zich bezig met de handel en teelt in hennep. In Bussum werd een hennepdrogerij opgerold en in Huizen werd een loods ontdekt die als opslag voor de drug diende.

Bij het Gerechtshof Amsterdam zijn maandag in de strafzaken tegen N. en H. drie getuigen gehoord die allen in 2017 veroordeeld zijn voor deelname aan deze criminele organisatie.

Het hof wilde de drie nogmaals aan de tand voelen over de betrokkenheid van N. en H. bij de mensensmokkel en hennepteelt. Twee getuigen beriepen zich op hun verschoningsrecht omdat voor hen allebei nog een ontnemingsprocedure loopt.

De staat wil het geld dat zij aan de smokkel en de hennepteelt hebben verdiend terugvorderen. ontstaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.