Drempels en draaideuren zitten gehandicapte kiezer nog steeds dwars, meldpunt open tot na de Europese Verkiezingen

Blinden en slechtzienden kunnen slechts in een aantal gemeenten zelfstandig met een stem-mal stemmen.
© FOTO ANP
Leiden

„Ga ik met mijn vriend mee het stemhok in omdat hij slechtziend is, mag dat niet van de dame achter het bureau. ’Alleen lichamelijk beperkten’, zegt ze.”

Alle stembureaus moeten sinds 1 januari toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Verplicht is ook dat er overal een loep met lamp ligt. Maar in de praktijk ondervinden Nederlanders met een visuele of andere handicap nog steeds hindernissen.

Het Meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens kreeg na de Provinciale Statenverkiezingen in maart 188 meldingen over de toegankelijkheid van stembureaus. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren dat 148 meldingen.

Deurdrangers

Mensen in een rolstoel of scootmobiel klagen over drempels, draaideuren, zware deurdrangers en te steile oprijplaten. Het stemhokje is te klein, het schrijfplankje te hoog of de ketting aan het potlood te kort. Het stembiljet is te groot, slecht leesbaar en lastig opvouwbaar.

Ruim een kwart van de meldingen (28 procent) - door blinden en slechtzienden - gaat over hulp bij het stemmen, waar ze recht op hebben. „Ik wilde stemmen, maar mijn begeleider mocht niet mee het stemhokje in. Toen heb ik gevraagd of iemand van het stemlokaal mee wilde. Dit wilden ze niet doen. Ik werd weggestuurd zonder te kunnen stemmen.”

Als voorzitter van het kernteam Zuid-Holland van de Oogvereniging, herkent Rik Wouters de problemen. Zelf neemt hij zijn partner mee het hokje in. „In Leiden gaat dat goed. Vroeger stemde ik zelf, maar ik ben stilletjes aan blind geworden.”

Voelbare gaatjes

Voor blinden die zelfstandig willen stemmen kan de ’stem-mal’ een uitkomst zijn. Je legt het stembiljet in een speciale mal met voelbare gaatjes en de ’soundbox’ leest alle partijen en kandidaten voor. Je maakt een keuze en vindt de juiste kandidaat door gaatjes te tellen. Vakje rood, klaar. „Maar dat hebben ze in Leiden helaas niet”, zegt Wouters.

,,Ook al kan stemmen best een gedoe zijn, ik ga altijd. Je wilt volwaardig meedoen.” In Haarlem, Haarlemmermeer, Alkmaar, Wormerland, Hilversum en Leidschendam-Voorburg zijn wel stembureaus met een stem-mal.

Een op de tien meldingen was positief. „De mensen in het stemlokaal verlaagden de schrijfplank, zodat ik gewoon in mijn rolstoel kon blijven zitten”, laat een melder weten. Het meldpunt blijft open tot na de Europese Verkiezingen op 23 mei.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.