Premium

Grafietregens Tata Steel: geest uit de fles, stof in de hal [video]

Grafietregens Tata Steel: geest uit de fles, stof in de hal [video]
Directeur Hans van den Berg (rechts) staat de pers te woord.
© foto tata steel
IJmuiden

’Roadmap 2030’ heet het omvangrijke plan van Tata Steel om alle mogelijke overlast voor de omgeving van de staalproductie op te heffen.

Overlast die bestaat uit luchtvervuiling, stank en lawaai. De bouwstart van de hal voor het storten van roza-slak, dat regelmatig grafietregens veroorzaakt, is nog maar het begin.

Lees ook: Bouw grafiethal begonnen, vanaf april 2020 geen grafietregens meer in Wijk aan Zee [video]

Sommige omwonenden geloven er desondanks niet meer in, dat de staalfabriek in IJmuiden nog een toekomst heeft, midden in dichtbevolkt gebied. ,,Breek maar af die bak oud roest”, luidde een van de reacties op de aankondiging van directeur Hans van den Berg toen hij aangaf dat in 2030 alle overlast echt voorbij moet zijn.

Daarvan is geen sprake. Tata trekt juist 100 miljoen euro uit om in de komende tien jaar milieumaatregelen te nemen.

De staalfabriek beseft dat er alleen een toekomst is in IJmuiden als er zo min mogelijk overlast wordt veroorzaakt. En Tata wil hier nog een flinke tijd vooruit. Er is de afgelopen jaren al veel verbeterd. Er komt aantoonbaar veel minder fijnstof de lucht in dan tien jaar geleden, en ook het grove stof is vergeleken met pakweg twintig jaar geleden verminderd.

Geest

Toch is er anno 2019 een ’geest uit de fles’, zoals Van den Berg het zelf noemt. Niemand was trouwer aan zijn ’Hoogovens’ dan de bevolking van Wijk aan Zee; de staalfabrikant die meer dan vijftig dorpsbewoners werk biedt en volgens veel inwoners onlosmakelijk bij het dorp hoort.

Dat uitgerekend dit dorp de afgelopen maanden letterlijk in opstand is gekomen tegen de luchtvervuiling van Tata Steel, en nu ook alle andere milieuoverlast onder de loep neemt, mag echt een unicum heten. Het is een keerpunt in het denken over Tata Steel in deze regio.

Het heeft een tijdje geduurd, maar Tata Steel en ook slakverwerkingsbedrijf Harsco zijn zich hier nu scherp van bewust. Een PR-bureau heeft de website van Tata Steel opgekalefaterd, zodat rapporten over gezondheid en emissies snel gevonden kunnen worden. De wens van omwonenden om per sms een waarschuwing te krijgen als er een grafietregen aan komt, is uitgevoerd.

Mager zesje

Tata Steel heeft in Wijk aan Zee onder tweehonderd bewoners een enquête gehouden over de overlast. De mening in het dorp over de fabrikant is niet erg positief: Tata Steel scoort gemiddeld een heel mager zesje (5,8).

Dat diverse omwonenden deze week naast Van den Berg en Harsco-directeur Andries van der Horst Jansen de schop in de grond mochten steken om de bouw van de ’grafiethal’ te starten, staat symbool voor het serieuzer nemen van de omgeving.

De tijd dat Hoogovens-directeuren riepen dat de omgeving zich maar moest schikken en dat milieumaatregelen de winst teveel drukken, is definitief voorbij. Daarvoor is de maatschappelijke druk te groot.

De milieumaatregelen van Tata moeten op 6 juni nog worden bekendgemaakt. ’Roadmap 2030’ is deze week wel deels gedeeld met gemeentebestuurders en gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie. In 2030 moet de fabriek vrijwel alle plekken waar nu stof en rook uit komen, hebben overdekt. Te beginnen met Harsco.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.