Premium

Ook in Zandvoort kan het nu: slapen, koken en douchen in bungalowtjes op het strand

Ook in Zandvoort kan het nu: slapen, koken en douchen in bungalowtjes op het strand
Dave Paardekoper richt de eerste twee huisjes in.
© Foto’s United Photos/Toussaint Kluiters
Zandvoort

De eerste strandbungalows in Zandvoort zijn een feit.

Dinsdag 14 mei arriveerden de eerste twee - kant en klare - luxe huisjes bij paviljoen Buddha Beach. Een dag later zijn ze op hun plek gezet en gemeubileerd.

Over twee weken komen er nog twee bungalowtjes bij. Dave Paardekoper, eigenaar van Buddha Beach, mag in totaal tien strandbungalows neerzetten, maar hij begint met vier stuks. ,,Het is een behoorlijke investering’’, zegt hij. ,,We willen eerst kijken hoe het gaat lopen.’’

Anderhalf jaar geleden gaf de gemeente Zandvoort groen licht voor enkele strandbungalows op het noordstrand. Meteen kwam Paardekoper in actie om vakantiehuisjes bij zijn paviljoen van de grond te krijgen.

,,Er is natuurlijk geen mooiere plek in Zandvoort om te overnachten dan op het strand’’, zegt hij. ,,Buddha Beach is een klein paviljoen. Voor mij is het lekker om daar niet meer alléén van afhankelijk te zijn.’’ Met een strandtent is een ondernemer wat aanloop betreft erg afhankelijk van het mooie weer, voor strandbungalows geldt dat volgens Paardekoper veel minder.

Ook in Zandvoort kan het nu: slapen, koken en douchen in bungalowtjes op het strand
Buddha Beach krijgt er binnenkort nog twee bungalowtjes bij

Er kwam volgens Paardekoper nog heel wat bij kijken, voordat hij alles rond had. Aan de huisjes worden nogal wat eisen gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van isolatie en brandveiligheid. Bij het ontwerp voor de huisjes kreeg Paardekoper te maken met de welstandscommissie. Verschillende keren is het ontwerp aangepast.

Commotie

In tegenstelling tot badplaatsen als Katwijk en Noordwijk kwamen complete vakantiehuisjes - met douche, keuken en toilet - op het Zandvoorste strand tot gisteren niet voor. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat dit soort huisjes op het strand konden verschijnen.

In 2015 leidde een plan voor vijf bungalows bij strandpaviljoen Azurro op het zuidstrand tot veel commotie. De procedure die de gemeente Zandvoort volgde om de huisjes mogelijk te maken, bleek te rammelen.

Verzuimd was om omwonenden inspraak te geven op de plannen. In 2016 haalde de gemeenteraad na veel discussie toch maar een streep door het plan voor strandbungalows op het zuidstrand. Besloten werd om ze - onder bepaalde voorwaarden - wel toe te staan op het noordstrand.

Feestjes

De eigenaar van Buddha Beach mikt met zijn huisjes op gezinnen en stellen, en nadrukkelijk niet op jonge toeristen die (vrijgezellen)feestjes willen vieren. ,,Feestjes zijn hier uitgesloten.’’ De bungalowtjes mogen het hele strandseizoen blijven staan. Op 1 november moeten ze weg zijn. Dan worden ze opgeslagen bij een bedrijf in Zandvoort.

De strandhuisjes hebben een oppervlakte van 35 vierkante meter. Dat is inclusief terras. De huisjes zijn voor minimaal drie dagen te huur, vanaf 125 euro per dag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.