Premium

Lentefestival Bloemendaal zorgt voor een weekend lang cultuur in dorpskernen

Lentefestival Bloemendaal zorgt voor een weekend lang cultuur in dorpskernen
Kunstwerk van Mark van Kuppervelt die exposeert bij de Zocherlounge
© Publiciteitsfoto
Bloemendaal

Zang, dans, verteltheater, koren en ensembles, literatuur, poëzie, rijdende muziekinstrumenten voor peuters, lezingen en concerten… Tijdens het eerste Bloemendaals Lentefestival dat vanaf morgen tot komende zondag in alle vijf dorpskernen van het villadorp wordt gehouden, is op cultureel gebied van alles te doen.

Wie denkt dat Bloemendalers voor hun creatief en artistiek welbevinden vooral op de cultuurtempels van Haarlem en Amsterdam zijn aangewezen, heeft een beeld dat al lang niet meer van deze tijd is.

Het initiatief voor het festival is begonnen bij de culturele instellingen en partners in de gemeente. In samenspraak met huidig wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn (CDA) werd het idee opgenomen in het collegeprogramma.

„Bloemendaal is een rijke gemeente wat betreft kunst en cultuur. Met het festival willen we die toegankelijk maken voor een breed publiek en meer bekendheid geven aan de culturele sector in onze gemeente. Ik nodig iedereen uit, want het wordt een groot feest”, aldus de wethouder cultuur.

Openluchttheater Caprera

Hoewel het festival officieel pas vrijdag om acht uur ’s avonds geopend wordt in het Openluchttheater op landgoed Caprera, is ’s morgens in theater Elswout dj Mister Anansi aanwezig om springend en dansend het voorjaar in te luiden onder de titel ’Spring Jump’.

Als ’s avonds het klassieke orkest Camerate van Muziekschool Jaap Prinsen de openingsklanken inzet met pianist Cor Bakker als solist, is er ook in Sterrenwacht Copernicus de mogelijkheid om in alle rust de bijna volle maan aan het firmament te bewonderen.

In de hoofdwinkelstraat hebben veel ondernemers schilderijen van deelnemende kunstenaars in de winkels geëtaleerd, waarover op zaterdag via apps leuke making-off-filmpjes zijn te bekijken. Maar ook buiten het 17e-eeuwse dorpshart, in Aerdenhout, Bennebroek, Overveen en Vogelenzang zijn veel activiteiten te bezoeken.

Speeltoestellen met muziek

Bij zorgboerderij Zebrazorg aan de rand van Vogelenzang is zaterdag tussen elf en twee uur een muziekspeeltuin ingericht, verzorgd door Tutti Timbri. Kinderen vanaf anderhalf kunnen er genieten van speeltoestellen en apparaten die muziek maken.

Lentefestival Bloemendaal zorgt voor een weekend lang cultuur in dorpskernen

In Park Vogelenzang zijn vanaf een uur rondleidingen over het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting. Ieder heel uur verzorgt de Bennebroekse Big Band daar een optreden. Tijdens de Spaanse middag in dorpshuis Vogelenzang kun je tapas maken, of als je daar geen zin in hebt, een ritje maken op de rodeostier die daar staat opgesteld.

In boerderij Elswout is vrijdag tot en met zondag van elf tot vijf uur een expositie van twaalf Bloemendaalse kunstenaars onder wie Maartje Blans, Yolanthe Zwaak, Imara Reuling, Yvonne Piller en Floor de Bruyn Kops. Hun werk staat ook in Overveen bij de pop-up-galerie in de winkelstraat.

Zowel zaterdag als zondag zijn er culturele fietstochten. Op zaterdag om een uur begint de ’Bloementaaltour’. Onderweg kun je genieten van literatuur, poëzie en cabaret, want de Bloementaaltour draait om taal. Op zondag begint om twaalf uur de ’Classical Tour’, een fietstocht langs drie concerten uitgevoerd door studenten van de conservatoria uit Amsterdam en Den Haag en door het Nationaal Jeugd Jazzorkest (NJJO).

In Koetshuis Koelemij aan de Bloemendaalseweg 256 exposeert Jacqueline Stubenitsky met haar ’imaginaire tuinen’ in het kader van kunstproject ’Een Kleine Parel’. In zijn atelier aan de Korte Zijlweg 9B doet aan hetzelfde project beeldend kunstenaar Max Koning mee met zijn nieuwe olieverfschilderijen ’Artis Natura Magistra’. Koning verleent zaterdag om kwart voor vier muzikaal (orgel) medewerking aan de lezing van voormalig pastor Dick Duyvis in het Antoniuskerkje aan de Sparrenlaan in Aerdenhout, waar Nan Metselaar op contrabas en gitaar ook meedoet.

Lentefestival Bloemendaal zorgt voor een weekend lang cultuur in dorpskernen
NJJO-dirigent Ruben Hein
© PR-foto

Wie zich tot beeldende kunst wil beperken kan zaterdag en zondag terecht bij de Zocherounge waar Anton Brand (olieverf), Dennis a Tjak (fotografie) en Mark van Kuppervelt (beelden) exposeren in het kerkje aan de rand van Park Brederode. Het festival wordt zondagmiddag in de Onze Lieve Vrouwen Ombevlekt Ontvangenkerk om vier uur afgesloten met het Slotconcert Lentefestival Bloemendaal, verzorgd door het NJJO, voor het eerst officieel onder leiding van zanger-componist-dirigent Ruben Hein.

Het volledige programma per dag is te vinden op www.bloemendaal.nl/lentefestival

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.