Premium

’Silent disco’ in Hoofddorpse paardenbak: MiniMysteryland

’Silent disco’ in Hoofddorpse paardenbak: MiniMysteryland
Uit hun dak gaan ze, de deelnemers van Stal Starro in de paardenbak.
© foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

’MiniMysteryland’ staat er op een bord bij de ingang van zorgmanege Stal Starro aan de IJweg in Hoofddorp. In de paardenbak deint een massa mensen, koptelefoons op hun hoofd, op muziek die voor buitenstaanders niet is te horen. ’Silent disco’ in de paardenbak.

Om de samenwerking tussen Mysteryland en de buren te bestendigen - het tweedaagse muziekfestival in augustus legt ontegenzeglijk ’druk’ op de omgeving - zijn namens deze organisatie veertig vrijwilligers gekomen om iets terug te doen. Ze verrichten allerlei klusjes en proberen de deelnemers van de manege een feestelijke dag te bezorgen.

,,Ik ben degene met een rugzakje, maar iedereen is anders’’, roept deelnemer Leo die iedereen verwelkomt die het minifestivalterrein betreedt. ,,Vandaag is het extra groot feest. We gaan gewoon dansen, helemaal los.’’

Mysteryland heeft de stichting 10.000 Hours in de arm genomen die de organisatie deze woensdag ter hand heeft genomen. Er heerst een enorme bedrijvigheid. Er zijn veertig vrijwilligers gekomen, en zestig deelnemers van ons, zegt Ger Schönhage van de stichting zorgboerderij Starro.

,,Fantastische sfeer toch? Het is best een organisatie, maar je moet niet zo hoog in de boom gaan zitten. Als je je druk gaat maken loopt het allemaal fout. Je moet zeggen: hoe gaan we doen? En gewoon iedereen zijn ding laten doen.’’

De vrijwilligers hebben ’s ochtends een paar uur geschilderd, onkruid gewied, opgeknapt, hout gekliefd, opgeruimd. Er was een lunch met broodjes, friethoes bakt patat, er is ijs.

,,En nu dansen, koptelefoon op!’’

10.000 Hours organiseert speciale vrijwilligersdagen zodat ook kwetsbare doelgroepen kunnen genieten van een festival. Vrijwilligster Marissa, namens 10.000 Hours: ,,Speciaal aan deze dag is, dat de medewerkers van zorgmanege Starro nu zelf ook dichtbij het mysterylandterrein kunnen zijn, waar duizenden jongeren, jongvolwassenen en volwassenen kunnen feesten. Dat is in augustus niet voor iedereen mogelijk, omdat het bijvoorbeeld te veel prikkels geeft. Wij brengen Mysteryland op deze wijze naar hen toe. Dan kunnen zij ook ervaren wat het is: vrijheid en samenhorigheid met andere festivalgangers. Genieten van de diversiteit die zich binnen het festival voordoet, namelijk: het maakt niet uit waar je vandaan komt, wie je bent of wat je doet. Dat wordt die dagen heel erg gedeeld.’’

Er wordt gedanst in de paardenbak, op muziek die voor voorbijgangers niet is te horen. De vogels fluiten, af en toe hinnikt er een paard.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.