Premium

Analyse: Formule 1 komt, vragen blijven

Analyse: Formule 1 komt, vragen blijven
Vlnr: Chase Carey (Formule 1-baas), Hans Erik Tuijt (Heineken), Jan Lammers (sportief directeur Dutch GP) en Niek Meijer (burgemeester van Zandvoort).
© ANP

Na ruim een half jaar spanning en onzekerheid is het nu duidelijk: de Formule 1 komt volgend jaar naar Zandvoort en keert daarna nog minimaal twee keer terug. Heel veel meer weten we echter nog niet.

Drie redenen geeft Formule 1-baas Chase Carey voor de keuze voor Zandvoort. De rijke race- en Formule 1-historie van het duinencircuit, de passie van veel Nederlanders voor de Formule 1 met Max Verstappen als nationale held en tot slot: de wens om een nieuwe race in Europa, als bakermat van de sport, toe te voegen aan de kalender.

Datum

Wanneer de Dutch Grand Prix 2020 wordt gehouden, kan Carey nog niet zeggen. Hij hoopt binnen twee maanden een datum te hebben. Voor nu houdt hij het op ’rond deze tijd van het jaar’.

Nogal vaag, maar daarvan ligt Zandvoorts wethouder Ellen Verheij niet wakker. De gemeente houdt rekening met elk weekend vanaf eind april tot eind mei. Nu draait het eerst om het verder invullen van de activiteiten rond de Formule 1. Het moet een vijfdaags festijn worden, het mag van Verheij ook wel een volle week duren. Denken in ’musthaves’ en ’nice to haves’ moet binnen een paar maanden een activiteitenplan opleveren. Over bijvoorbeeld shuttlebussen vanaf grote parkeerterreinen in de regio moeten de gesprekken nog beginnen.

De hamvraag - hoe denken circuit en gemeente de alom gevreesde verkeerschaos te voorkomen? - blijft onbeantwoord. Burgemeester Niek Meijer en sportief directeur Jan Lammers van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix hopen dat veel bezoekers eerder komen of juist langer blijven. Spreiding dus van de drukte.

Niks verplicht

Maar in feite is de boodschap aan het Formule 1-publiek: zoek het maar uit. Niks verplicht combiticket. Benadrukt wordt dat iedereen vrij is een vervoermiddel te kiezen. Kom je met de auto en beland je in de file? Dan heb je daar zelf voor gekozen.

Lees ook: Formule 1 drie jaar in Zandvoort, definitieve datum over twee maanden bekend [video]

Het bekt natuurlijk lekker, Gazelle-eigenaar Pon als ’strategisch partner’. Maar wat dat precies inhoudt blijft totaal onduidelijk. Ja, dat er een Ben Pon-tribune komt aan het lange rechte stuk. Een mooi eerbetoon aan de in Leiden geboren ondernemer die in 1962 één keer deelnam aan de Grand Prix van Nederland. Op Zandvoort dus.

Voor een andere inwoner van Leiden, dj Armin van Buren, betekent Zandvoort kassa. Hij komt optreden, laat sponsor Heineken doorschemeren. Dat betekent niet dat er elke avond een danceparty losbarst, verzekert circuitdirecteur Robert van Overdijk. Hij en zijn zakenpartners willen de dagen rond het raceweekend een sportief tintje geven. Denk aan de Olympic Experience die in 2016 werd gehouden in Scheveningen, waarbij bezoekers konden kennismaken met tal van sporten.

Aanpassingen

Prioriteit krijgen de vereiste aanpassingen aan het circuit. Het draait in 2020 vooral om de Grand Prix zelf. Na de eerste editie wordt de Zandvoortse raceweek elk jaar beter, beloven circuit en gemeente.

Lees ook: Racevrienden vieren Zandvoorts Formule 1-succes

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.