Formule 1 drie jaar in Zandvoort, definitieve datum over twee maanden bekend [video]

Zandvoort

De Formule 1 wordt begin mei 2020 verreden op het circuit in Zandvoort. De definitieve datum wordt over een maand of twee bekend.

Dat maakte de organisatie van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix dinsdagochtend bekend. De race komt drie jaar naar Zandvoort.

Formule 1-baas Chase Carey zei dat de race volgend jaar ’rond deze tijd’ wordt gereden.

Biermerk Heineken is titelsponsor. Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is benoemd tot sportief directeur.

Circuit Zandvoort biedt de ultieme racebeleving, aldus Lammers. "De coureur die volgend jaar op poleposition komt te staan, zal euforisch uit zijn auto stappen", verwacht geboren Zandvoorter. "Ik vind het waanzinnig dat het gelukt is de Formule 1 'thuis' te brengen. Ik ben geboren naast het circuit, dus helemaal objectief ben ik niet, maar mijn dankbaarheid is groot dat de prins van Oranje en zijn team het voor elkaar hebben gekregen.’’

Sportief directeur Jan Lammers (midden) naast Chase Carey (met snor) van de Formula One Group tijdens de ondertekening van de overeenkomst van de Grand Prix op racecircuit Zandvoort.
© ANP

Lammers heeft heel wat rondjes afgelegd op het circuit aan de duinen.

"Deze plek is ook uniek. We moeten de baan wel op sommige stukken aanpassen. De start en finish verleggen we iets dichter naar de Tarzanbocht, de Gerlachbocht krijgt een grotere uitloop en de Hugenholtzbocht wordt verbreed, evenals de Arie Luyendijkbocht vlak voor het rechte stuk. Dat wordt meer een kombocht zodat de coureurs vol gas kunnen geven en de DRS open kan. En natuurlijk is er het Scheivlak, de bocht in de duinen die op hoge snelheid kan worden genomen. Zo'n soort bocht beleven kan nergens anders", aldus Lammers. De pitboxen worden acht meter dieper gemaakt.

© ANP Graphics

Volgens Lammers is ’grote verkeersdrukte’ bij de race ’onontkoombaar’. ,,Het is een logisch gevolg. Mensen moeten slim reizen. Met de fiets komen of elektrische steps in de kofferbak leggen. Niemand moet haast hebben om Zandvoort uit te komen.”

De burgemeester van Zandvoort zegt dat bezoekers moeten komen met trein, bussen en op de fiets. ,,We gaan er een vijfdaagsfeest van maken.” De organisatie wil dat de Dutch Grand Prix de duurzaamste ter wereld wordt.

Persconferentie over de Formule 1. Van links naar rechts: Formule 1-baas Chase Carey, presentatrice Hélène Hendriks, directeur Jan Lammers en burgemeester Niek Meijer.

De Grand Prix zal plaatsvinden in een festivalachtige setting, met activiteiten voor het hele gezin. Verschillende Nederlandse topartiesten hebben al toegezegd te willen optreden tijdens het evenement.

Lees ook: ’We blijven strijden tegen geluidsoverlast van Formule 1 op Zandvoort’

Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. De overeenkomst is na lang onderhandelen tot stand gekomen dankzij financiële inbreng van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken.

Bord in de Tarzanbocht.
© Foto Henk Runhaar

De zekere deelname van Red Bull-coureur Max Verstappen staat garant voor een massale opkomst, is de verwachting van de organisatoren.

Lees ook: Analyse: Formule 1 komt, vragen blijven

Verstappen juicht de terugkeer van de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort toe. "Ik heb hier eerder in de Formule 3 geracet en dat was heel leuk", laat Verstappen via zijn team Red Bull Racing weten. "Het is een vrij snelle baan en het is bovendien altijd goed en spannend om nieuwe races op de kalender te hebben."

Verstappen heeft met 1.19,511 het officieuze ronderecord staan op het circuit van Zandvoort. Die ronde zette hij neer in een RB8. "Ik vind het circuit een beetje lijken op dat van Suzuka omdat het door dezelfde persoon is ontworpen. Daardoor zie ik dat de karakteristieken overeenkomen", zegt Verstappen.

"Ik heb hier enkele rondjes in een F1-bolide gedaan en het circuit is echt best wel een uitdaging", legt hij uit. "Je hebt enkele snelle hellende bochten en sommige plekken zijn best krap. Zonder uitloopstroken is het lastig om je limiet te vinden. Op andere circuits is het misschien gemakkelijker, maar dat maakt racen hier ook spannend."

De Formule 1 komt na 35 jaar terug. De Oostenrijker Niki Lauda was in 1985 de winnaar van de laatste Grote Prijs op het circuit in de duinen. Het initiatief om de Formule 1 terug te halen naar Nederland kwam van de prins Bernhard, verwoed autocoureur én mede-eigenaar van het circuit.

Hij kreeg directeur Robert van Overdijk enthousiast en het duo presenteerde in november 2017 een haalbaarheidsonderzoek met een positieve uitkomst. Ze rekenden op succes vanwege de populariteit van Max Verstappen.

Lees ook: F1: Jackpot voor hotels in Zandvoort en omgeving

Lees ook: Investeringen in spoor Zandvoort nodig voor F1 en strandgasten

Lees ook: Gemeente Zandvoort steekt 4,1 miljoen euro in Formule 1

Lees ook: Op Circuit Zandvoort kan het spoken, zeggen de kenners [video]

(Bekijk hier de hele persconferentie:)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.