Premium

Blijdschap en zorgen over terugkeer Formule 1

Blijdschap en zorgen over terugkeer Formule 1
© archieffoto anp
Haarlem

Felicitaties over de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort. Maar tegelijkertijd ook zorgen over de bereikbaarheid van de regio en de geluidsoverlast, zo blijkt uit de eerste reacties.

,,Fantastisch dat het Zandvoort en het circuit is gelukt dit wereldevenement naar Noord-Holland te halen. Felicitaties aan het gemeentebestuur en organisatoren van het evenement’’, reageert gedeputeerde Jaap Bond.

,,Met de terugkeer van de Dutch GP zullen in 2020 de ogen van de wereld op Zandvoort gericht zijn. Op het circuit van Zandvoort racet Max Verstappen straks voor eigen publiek. Een topevenement dat veel enthousiaste liefhebbers van de autosport zal trekken. Liefhebbers, die ook in de brede regio voor inkomsten en werkgelegenheid zullen zorgen’’, ziet Bond als pluspunt.

Ook wethouder Merijn Snoek van Haarlem feliciteert allereerst Zandvoort. ,,Ze hebben er daar hard aan getrokken om het evenement binnen te halen. Als sportwethouder kan ik zeggen dat een prachtig sportevenement is.’’

Datum

Snoek heeft wel kritische kanttekeningen. ,,Vanuit duurzaamheid, wat betreft geluid en ecologie. Maar vooral de mobiliteit. Daar maak ik me zorgen over. We moeten nu snel het gesprek met de andere gemeenten en de organisatie aangaan wat betreft de datum en bereikbaarheid. Wat kan er met het openbaar vervoer? Valt de geplande datum niet samen met andere evenementen’’, vraagt hij zich af.

Stel dat voor het eerste weekend van mei wordt gekozen, dan wordt dat over enkele jaren een probleem. Dan zijn de races net met 4 en 5 mei. Dat zijn de dagen van Bevrijdingspop, waarbij al 140.000 bezoekers zijn en uitgerekend de doorgaande weg naar Zandvoort is afgesloten.

Snoek wil wat deze zaken betreft nergens op vooruit lopen. D66 wil wel al snel antwoorden en GroenLinks vreest dat Haarlem met de Formule 1 gaat dichtslibben. Onacceptabel.

Verkeersplan

Ook de provincie geeft toe dat er overlast zal komen. Maar nu kunnen eindelijk concrete plannen worden gemaakt. De provincie helpt vanuit haar expertise en bevoegdheden graag mee met het opstellen van die plannen, zoals een verkeerscirculatieplan. De provincie heeft veel ervaring met verkeersstromen rondom grote evenementen, denk aan Sail Amsterdam, Dance Valley en Mysteryland.

In de gemeente Bloemendaal heerst deze dinsdag een grafstemming. ,,Zandvoort heeft straks de lusten en wij de lasten. Daar moet wel wat tegenover staan’’, meent wethouder Henk Wijkhuisen.

,,Nee, we gaan echt geen wegen afsluiten en tol heffen. Maar het er mag best een paar miljoen worden gestoken in verdere geluidsmaatregelen op het circuit. Ondanks die geluidswallen hoor je in de omliggende gemeenten en het duingebied de herrie. Bijna ieder weekend is er wel een evenement op het circuit.’’

Herrie

Op die jaarrond overlast doelt ook Karel van Broekhoven van de actiegroep Rust bij de Kust. ,,De komst van Formule 1 is nu een feit. Daar beleven blijkbaar veel mensen plezier aan. Die overlast is nog te overzien, maar de rest van het jaar gaat het gewoon door. Elke dag is er een bedrijf dat met veertig man rondjes rijdt. Daar moet echt iets tegen gedaan worden.’’

Verder verwacht Van Broekhoven, net als wethouder Wijkhuisen, dat het verkeer helemaal gaat vastlopen. ,,We hebben in het verleden al tevergeefs met vrije busbanen gewerkt, maar men blijft met de auto komen’’, constateert Wijkhuisen.

,,En de trein kan ook niet al die mensen vervoeren, zeker met een tekort aan stroom op dat baanvak. Zeker op de korte termijn zie ik geen oplossing. Maar ik ben benieuwd met welk plan Zandvoort komt.’’

Van Broekhoven vreest vooral chaos. ,,Op een mooie stranddag komen en gaan de bezoekers de hele dag, nu willen ze allemaal bij aanvang van de race binnen zijn en vertrekken meteen na afloop.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.