Zandvoort rekent op 200.000 bezoekers voor Formule 1

Zandvoort rekent op 200.000 bezoekers voor Formule 1
© ANP
ZANDVOORT

Circuit Zandvoort rekent op 200.000 toeschouwers bij de rentree van de Formule 1 over een jaar. ‘’Ik verwacht dat de belangstelling groter is dan het aanbod, maar de kaartverkoop verloopt normaal. Iedereen krijgt de kans om een kaartje te kopen’’, zegt sportief directeur Jan Lammers.

De bereikbaarheid van het circuit blijft problematisch, ook al heeft de gemeente Zandvoort toegezegd de aanvoerwegen naar het circuit in de Noord-Hollandse badplaats aan te passen.

Lees hier: Formule 1 drie jaar in Zandvoort, definitieve datum over twee maanden bekend [video]

Lees ook: Blijdschap en zorgen over terugkeer Formule 1

,,Verkeersdrukte is onontkoombaar en wie in de file wil staan, kiest daar toch ook zelf voor. Er zijn andere manieren om naar Zandvoort te komen. Trein en bus rijden nog net niet de pitstraat in, maar station en halte zijn zeer dichtbij. En de gemeente gaat er zwaar op inzetten dat de mensen met de fiets komen.’’

Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort ziet de fiets als dé oplossing voor het voorkomen van al te grote opstoppingen. "Met de elektrische fiets ben je hier zo vanuit Amsterdam. Onze regio werkt al aan het verbeteren van het fietspadennet en de Formule 1 is een kans om dat proces te versnellen. We gaan dus heel veel oplaadpunten aanleggen", aldus de burgemeester.

Meijer is razend enthousiast over de terugkeer van het fameuze autosportcircus naar zijn badplaats.

"Juist bij een evenement als de Formule 1 kunnen we de bereikbaarheid in goede banen leiden. Op een warme zomerdag liggen hier 100.000 mensen op het strand en dat komt hier ongecontroleerd naar toe. Nu kunnen we die mensenstroom reguleren en de bezoekers met alternatieve vervoersmiddelen verleiden. Ik heb het volste vertrouwen dat ons dat gaat lukken."

Prins Bernhard van Oranje is vooral trots dat de Formule 1 na 35 jaar terugkeert naar Zandvoort. "Lang is gezegd dat het niet mogelijk was, maar nu gaat het toch echt gebeuren. Ik ben trots en blij, het voelt ook nog een beetje onwerkelijk", zei de prins in de paddock van het circuit in de duinen.

Als mede-eigenaar van het circuit was hij een van de initiatiefnemers om de koningsklasse van de autosport naar Nederland te halen. Bernhard zag in de populariteit van Max Verstappen een grote kans om het plan waar te maken. Hij noemde het in november 2017 niet reëel dat het in 2020 al zou gebeuren.

"Het waren soms moeilijke onderhandelingen ik heb heel vaak gedacht dat het er niet in zat, maar het is uiteindelijk toch gelukt. We hebben er met een heel team hard aan gewerkt, het is geweldig dat dit mogelijk is gemaakt."

Assen

De organisatie van het TT Circuit van Assen heeft Zandvoort gefeliciteerd met de terugkeer van de Formule 1 na 35 jaar. Het circuit in Drenthe was ook in de race voor het organiseren van een F1-race, maar het Formula One Management (FOM) koos voor het circuit in de Noord-Hollandse duinen.

"Ten eerste een felicitatie aan Max Verstappen dat hij de Formule 1 terug in Nederland heeft gekregen en ten tweede een felicitatie aan Zandvoort", reageerde Jos Vaessen, de voorzitter van de stichting die werkte aan het binnenhalen van de Grand Prix in Assen. "Natuurlijk is er bij ons teleurstelling, maar het feit dat de Formule 1 naar Nederland komt, is het belangrijkste."

Het TT Circuit en de stichting hadden steeds gezegd dat Assen klaar was om de Formule 1 te ontvangen, mocht Zandvoort het niet rond krijgen. "Half april kregen wij van de Formule 1 te horen dat zij goede hoop hadden op een akkoord met Zandvoort", zei Vaessen. "De beslissing ligt bij het FOM. Dat moet je accepteren."

Volgens Vaessen heeft het historische beeld een grote rol gespeeld bij de keuze voor Zandvoort. Van 1952 tot en met 1985 vond er een Formule 1-race plaats op het circuit in de duinen. Naast die "keuze op basis van emotie" heeft de nabijheid van Amsterdam een rol gespeeld. "De FOM heeft een voorkeur voor races in de buurt van grote hoofdsteden."

Op het circuit van Assen zal volgens Vaessen de TT altijd belangrijker zijn, zelfs als de Formule 1 er wel zou neerstrijken. "Dat zijn de mensen van de Formule 1 ook niet gewend", zegt Vaessen. "Wij zullen ons met aanpassingen aan het circuit en draaiboeken echter verder voorbereiden, zodat als in de toekomst de kans op Formule 1 in Assen ontstaat, wij er klaar voor zijn."

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.