Premium

Helikopters mogen naar en boven Jumboracedagen op Zandvoort

Helikopters mogen naar en boven Jumboracedagen op Zandvoort
Een heli tijdens een eerdere Jumboracedag
© foto helicentre
Haarlem

Tijdens de Jumboracedagen op circuit Zandvoort mogen iedere dag maximaal vijftig helikoptervluchten worden gemaakt.

Dat bepaalde de rechtbank Haarlem dinsdagmiddag in kort geding. Volgens de rechter is komen vast te staan dat door het landen en stijgen broedvogels in het duingebied worden verstoord, maar het is niet aannemelijk gemaakt dat hierdoor bepaalde vogelsoorten met uitsterven worden bedreigd.

De zaak was in kort geding aangespannen door de stichting Duinbehoud. Na een korte schorsing werd meteen uitspraak gedaan, omdat de racedagen vrijdag al beginnen. Volgens de stichting, die op de publieke tribune steun kreeg van bewoners van Rust bij de Kust (die strijdt tegen de overlast van het circuit), zijn de helikoptervluchten helemaal niet nodig.

Vips

Volgens de organisatie van de racedagen zijn deze vluchten wel belangrijk en hoort het bij de racewereld. Vips, coureurs en officials worden zo snel aangevoerd vanaf Schiphol, uit Amsterdam en vanaf Huis ter Duin in Noordwijk (heeft een heliplatform). Zo zal het volgend jaar ook gaan bij de Formule 1.

In de ochtend worden vrijdag, zaterdag en zondag vijftien pendelvluchten uitgevoerd en aan het eind van de middag en begin van de avond weer vijftien. De andere twintig vluchten zijn bedoeld om met sponsoren boven het circuit te vliegen. De CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Maar het ging de natuurgroep en de bewoners natuurlijk om de herrie van de helikopters. Die geven veel overlast wanneer ze overvliegen of rondjes boven het circuit draaien.

Schrikken

Maar de pijn zit hem voor Duinbehoud vooral in het landen en stijgen. „De racewagens maken herrie, maar daar zijn geluidswallen voor. De helikopters geven opeens heel veel lawaai en komen dan laag over. Daar schrikken de vele broedvogels in het aangrenzende duingebied van. Die stoppen dan echt met broeden en dan zal je zien dat de stand van bepaalde vogelsoorten nog verder achteruit gaat”, licht Marc Janssen toe.

Maar de rechter kan alleen een verbod instellen wanneer vaststaat dat door de verstoring, want die is er zo gaf iedereen toe, bepaalde vogelsoorten in hun voortbestaan worden bedreigd. Dat geldt ook voor het verstoren van vleermuizen die bij schemering rondvliegen. Dat bewijs kon Duinbehoud niet leveren.

„Echt heel jammer”, reageerde Janssen na afloop. „We moeten dus eerst met bewijs komen dat straks een vogelsoort is verdwenen. Dan is het al te laat. Dit is niet goed voor de biodiversiteit die toch al wordt bedreigd. We gaan het nog verder onderzoeken, want er komt nog een bodemprocedure. Die races zullen immers de komende jaren doorgaan en daarmee ook de helikoptervluchten.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.