Politieke partijen in Haarlemmermeer mogen ’fooien van geringe omvang’ niet declareren

Hoofddorp

Meerdere politieke fracties van de Haarlemmermeerse gemeenteraad hebben in 2018 fooien gedeclareerd terwijl dat niet mag. Er zijn ook alcoholische dranken gedeclareerd, maar het is niet duidelijk of dat mag of niet.

Dat constateert de accountant na een onderzoek naar de verantwoording van de fractievergoedingen over 2018.

Om de raadsleden hun werk te kunnen laten doen krijgen zij een vergoeding, maar ook hun fractie krijgt een eigen budget van de gemeente. Die fractieondersteuning is voor alle fracties bij elkaar circa twee ton per jaar.

Achteraf moet verantwoording worden afgelegd over de besteding van het geld. In het verleden bleek dat het niet altijd juist was besteed. Over het jaar 2014 bleken zes partijen in de fout te zijn gegaan. Forza heeft het onterecht gebruikte geld het volgende jaar verrekend.

Andere partijen maakten kleinere overtredingen. Zo bleek dat men niet wist dat het kopen van een rouwkrans voor een partijgenoot niet mag worden gedeclareerd.

In 2018 hadden de fracties hun financiële zaken wel goed op orde, stelt de accountant vast. Het geven van ’fooien van geringe omvang’ is het enige punt dat bij meerdere fracties is geconstateerd omdat de regels hierover niet duidelijk waren. Het advies is om het declareren van fooien te verbieden.

Dat ligt anders met het declareren van alcoholische drank. De gemeenteraad kan beslissen dat het mag of dat het niet mag. De accountant adviseert daarover een besluit te nemen. Op 23 mei zal de gemeenteraad de fractievergoedingen bespreken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.