Openbaar vervoer staat stil tijdens Dodenherdenking, bijeenkomsten op stations Alkmaar, Amsterdam en Haarlem

Openbaar vervoer staat stil tijdens Dodenherdenking, bijeenkomsten op stations Alkmaar, Amsterdam en Haarlem
Dodenherdenking
© ANP
DEN HAAG

Tijdens de Nationale Dodenherdenking zaterdag om 20 uur staat het openbaar vervoer in Nederland twee minuten stil. Vervoersbedrijven zoals NS, HTM en Arriva laten hun chauffeurs de voertuigen tijdens de herdenking stilzetten om reizigers de gelegenheid te geven oorlogsslachtoffers te herdenken.

,,Zoals gebruikelijk vragen we onze bestuurders om acht uur twee minuten stilte in acht te nemen. Even voor die tijd zetten ze de bus op een veilige locatie, uiteraard niet plompverloren op een kruispunt'', laat een woordvoerster van HTM weten.

De NS laat eveneens de voertuigen stilstaan en organiseert herdenkingsbijeenkomsten op stations in Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen en op Utrecht Centraal.

Een dag eerder, op vrijdag 3 mei, houdt NS de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel.

Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdenken de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Schiphol

Ook Schiphol staat zaterdagavond stil bij alle Nederlandse oorlogsdoden sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Nationale Dodenherdenking verbiedt Luchtverkeersleiding Nederland piloten tussen 19.50 en 20.03 uur de motoren van hun vliegtuig te starten. Ook mogen vliegtuigen tussen 20.00 en 20.03 uur niet meer landen of taxiën. Vliegtuigen die voor 20.00 uur nog niet geland zijn, stellen hun landing uit tot na 20.03 uur.

Daarnaast neemt al het personeel op Schiphol twee minuten stilte in acht. De medewerkers bij de banen, platformen, servicebalies en bagagebanden stoppen om acht uur even met hun werk. Ook de muziek in winkels en horeca gaat uit. De herdenking wordt meerdere keren aangekondigd op het vliegveld.

Parkeerplaats

Wie op zaterdag 4 mei tegen 20 uur onderweg is en wil herdenken, moet een parkeerplaats opzoeken en niet stil gaan staan op de vluchtstrook. Rijkswaterstaat geeft deze boodschap mee aan alle weggebruikers. Stilstaan op de vluchtstrook is niet veilig.

Op 3 en 4 mei staat op de borden boven snelwegen de tekst ‘Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook!’. De tekst blijft op de borden staan tot 20.05 uur, tenzij er dringende actuele reisinformatie is.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet Rijkswaterstaat de elektronische borden sinds 2008 in om weggebruikers tijdens de Dodenherdenking te attenderen op de veiligheid. De boodschap wordt ook verspreid via de verkeersinformatie op radio en internet.

In verband met de bevrijdingsfestivals laat de NS op 5 mei overigens op diverse trajecten meer en langere treinen rijden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.