Bewegend Verleden: Bevrijding van Haarlem, 1945 [video]

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de Canadezen bevrijden Haarlem in 1945.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

In deze aflevering zien we een bijzondere film van Adolf Melchior, sinds 1931 arts in Haarlem en tekenaar, schrijver en avonturier. In 2017 werd zijn filmarchief geschonken aan het Noord-Hollands Archief.

Melchior filmde op 8 mei 1945 hoe de Canadezen Haarlem intrekken. We zien kinderen op de tanks.

Even later volgen andere opvallende beelden. Enorme brokken beton worden met een bulldozer verplaatst. Het lijkt te gaan om een bunker die midden in de stad stond en wordt afgebroken. Markant detail: de afbraak lijkt te gebeuren door Duitse militairen.

Daarna zien we een grote militaire parade van de bevrijders door Haarlem. Voorop loopt een muziekkorps van Schotse militairen in kilts met doedelzakken, gevolgd door marcherende soldaten. Een handvol bren carriers rijdt er achteraan en daarna nog meer soldaten, motoren en vrachtwagens. Kleine kinderen kijken toe vanaf een balkon.

Bekijk ook een eerdere aflevering van Bewegend Verleden: Bevrijdingsfeest Haarlem, 1945 [video]

Hieronder nog meer video’s:

Lees ook: Het drama in Haarlem twee dagen voor de intocht van de bevrijders: de dood van de 9-jarige Gerard Visser

Lees ook: Stiekeme foto’s van de oorlogsjaren in Haarlem

1) Bevrijding van Haarlem-Noord:

2) Fragmenten van de dvd Haarlem in de Tweede Wereldoorlog: burgers oefenen met het luchtalarm, Duitse gemotoriseerde troepen trekken de stad in, Haarlemse slachtoffers van Britse bommen. Ook met beeld van de film Geheime Zender.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.