Premium

Martin Buitenhuis met Van Dik Hout op Bevrijdingspop: ’Vrijheid is kwetsbaar en die kwetsbaarheid moet je verdedigen’

Martin Buitenhuis met Van Dik Hout op Bevrijdingspop: ’Vrijheid is kwetsbaar en die kwetsbaarheid moet je verdedigen’
Van Dik Hout is na 25 jaar weer terug op Bevrijdingspop.
© Publiciteitsfoto
Haarlem

Hij herinnert zich nog alles van dat optreden op Bevrijdingspop 1994, zegt Martin Buitenhuis. „Ik weet nog goed hoe druk het al was toen wij begonnen. Blijkbaar hadden we wat losgemaakt. Die dag kwam ook onze allereerste single, ’Stil in mij’, uit. Dat nummer sloeg direct aan – er was onmiddellijk interactie met het publiek. Een ’vibe’ van verwachting, zowel bij ons als bij het publiek. Eigenlijk was dat de mooiste periode van onze hele carrière. Die aanloop naar de grote doorbraak. We voelden heel veel energie.”

Komend weekeinde, een kwart eeuw later, is Van Dik Hout terug op Bevrijdingspop. Tweemaal zelfs. De groep treedt zaterdagavond op tijdens het Herdenkingsconcert, samen met het Kennemer Jeugd Orkest, en staat de dag erna even na vijven op het Houtpodium.

Destijds was het het allereerste grote festivaloptreden van de ’schoolband’ die eind jaren tachtig in Den Helder ontstaan was en in de vroege jaren negentig de Haarlemse Bananas-studio van Daan van Rijsbergen als uitvalsbasis had.

Voorjaar 1994 wonnen ze de derde editie van de door Van Rijsbergen georganiseerde talentenjacht de Bananas Trofee - in feite de voorloper van de huidige Rob Acda Award. Het openingsconcert op Bevrijdingspop was de hoofdprijs.

Vier maanden later verscheen het in Van Rijsbergens Bananas-studio opgenomen debuutalbum, geproduceerd door Haarlemmer Paul Duwel – die mag ook wel eens genoemd. Die plaat zou maar liefst vijftig weken in de album top-100 bivakkeren. Nederpopgeschiedenis was geschreven.

Romantisch worstelen

De elf Nederlandstalige liedjes op het album ventileerden een romantisch worstelen met het bestaan. Buitenhuis zong over een vlucht in het echte, liefst gevaarlijke leven: ’Aan zekerheid is snel je ziel verkocht; het is de duivel op je hielen’. En: ’Ben jij er ook zo eentje die een baksteen door zijn eigen glazen smijt?’

Ruige rocksongs, geïnspireerd door The Rolling Stones, Nirvana en Pearl Jam. Toch was het het veel intiemere ’Stil in Mij’ dat uit zou groeien tot ’evergreen’ en misschien wel bekender is dan de groep. Elf miljoen keer is het liedje al op Spotify beluisterd.

Geen ander nummer van de groep haalt ook maar een tiende daarvan.

„Eigenlijk was ’Stil in mij’ een vreemde eend in de bijt”, blikt Buitenhuis terug. „Die steviger nummers, zoals ’Laarzen aan mijn Voeten’ voelen voor onszelf veel meer als Van Dik Hout. ’Stil in mij’ was ook meer de singlekeuze van de platenmaatschappij dan van ons. En daar hebben ze achteraf natuurlijk ook gelijk mee gekregen. Maar het waren wel die ruigere songs die ’Stil in mij’ optilden.”

De liedjes van Van Dik Hout zijn altijd naar binnen gericht geweest. Alle menselijke emoties komen aan bod, maar altijd op huiselijke schaal. Oorlogen worden in de slaapkamer uitgevochten. Crises zijn vooral persoonlijke crises.

Thema

Buitenhuis heeft eigenlijk nooit over de wereld om hem heen gezongen. Toch zal hij zondag en vooral zaterdag het thema van dit Bevrijdingspop – ’Vrijheid is niet vanzelfsprekend’ - in het optreden verwerken, zegt hij.

„Maar dat zal vooral tussen de liedjes door zijn. Ik ben van plan om een gedicht voor te lezen dat bij het thema aansluit. Dat wij zelf op zo’n avond kunnen zeggen en zingen wat wij willen, dat is toch het belangrijkste. Vrijheid is kwetsbaar en die kwetsbaarheid moet je verdedigen.”

„Ik heb inderdaad nooit echt over de wereld buiten mij gezongen. Nooit het gevoel gehad dat het er al het moment voor was. Maar op ons nieuwe album komt een nummer dat heet ’Zolang de muziek nog klinkt’ en dat gaat over de dreiging die ik voel. De toenemende dreiging van geweld. Ik voelde al een tijdlang de behoefte om zo’n nummer te schrijven, zeker na 9/11. Maar het moet dan wel meteen raak zijn; anders sla je een verschrikkelijk figuur. En ja, ik denk dat we het in Haarlem wel gaan spelen.”

Ambities

Een kwart eeuw Van Dik Hout – dertig jaar eigenlijk al. En in vrijwel ongewijzigde samenstelling. De mannen zijn allemaal rond de vijftig. Wat zijn nog de ambities?

„Wat we nu doen is altijd onze droom geweest. Als schoolband al. En vanaf ’Stil in mij’ is het werkelijkheid. Iedere avond weer een fantastisch concert neerzetten. Nieuwe muziek laten horen. We denken ook niet na over een ’sabbatical’ of zo. We willen nu leven, nu schrijven. Nu optreden. Met vrienden onderweg zijn. Het avontuur. En dat verhaal gaat wat ons betreft gewoon verder.”

Pop

Van Dik Hout speelt zaterdag 4 mei vanaf 20.30 uur met het Kennemer Jeugd Orkest het Herdenkingsconcert. Zondag 5 mei staan ze tijdens Bevrijdingspop eveneens op het podium in de Haarlemmerhout.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.