Oud-Haarlems burgemeester Schneiders wil best getuigen bij proces Hells Angels

© Archieffoto: United Photos
Haarlem

De Haarlemse chapter van de Hells Angels ziet graag dat voormalig burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem komt getuigen in de rechtszaal. Ze willen niet langer betiteld worden als criminele organisatie.

Ze willen dat Schneiders voor hen een ‘goed woordje’ komt doen. Dat pleidooi, zo laat Schneiders weten, valt niet van hem te verwachten.

,,Maar als de Hells Angels willen horen dat de verhoudingen vroeger goed waren dan zal ik dat beamen”, zegt Schneiders.” Ik onderhield zakelijke contacten met hen, bijvoorbeeld over vergunningen voor hun feesten of voor hun Harleydag. Zij hielden zich altijd netjes aan de afspraken en lieten zich daarop door mij aanspreken.

De Hells Angels willen niet langer worden aangemerkt als criminele organisatie. Van die kwalificatie willen ze af. Een eerste poging bij de rechtbank om dat te bereiken slaagde niet. Daarom dient binnenkort een beroep bij het gerechtshof, waarvoor Bernt Schneiders dus mogelijk als getuige wordt opgeroepen.

Schneiders zegt dat de contacten aanvankelijk goed waren, tot er een omslag kwam. ,,Dat was toen het Haarlemse chapter een paar jaar geleden een nieuwe president kreeg.”

Vervolgens zijn alle contacten gestopt. ,,Dus stel dat ik als getuige wordt opgeroepen zal ik niet een ‘goed woordje’ doen , maar desgevraagd aangeven dat er voor de machtswisseling bij de Angels sprake was van normale zakelijke verhoudingen zoals ik die met iedereen ik de stad onderhield.”

Het gerechtshof bepaalt op 10 mei wie als getuige wordt opgeroepen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.