Premium

Topman Smith van Air France KLM nu in de raad van commissarissen

Topman Smith van Air France KLM nu in de raad van commissarissen
Cees ’t Hart
© foto anp
Amsterdam

KLM moet vanaf donderdag topman Benjamin Smith van Air France KLM in de raad van commissarissen dulden. De nieuwe president-commissaris Cees ’t Hart moet de zelfstandige bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij bewaken.

KLM was altijd mordicus tegen een commissarispost voor de bestuursvoorzitter van Air France KLM.

Het bestuur moest zijn verzet laten varen toen Smith de zetel afgelopen maanden inzet maakte van de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers. Dit wordt donderdag geformaliseerd, waarna Elbers helemaal is ingekapseld door Smith.

Lees ook: KLM-topman wil snel besluit groei Schiphol na 2020: ’Rol op toneel terugpakken’

’t Hart wordt eind mei tevens bestuurder bij de moedermaatschappij Air France KLM. De topman van de Deense bierbrouwer Carlsberg heeft een profiel als verbinder en zit al sinds 2014 in de raad van commissarissen (rvc) van KLM.

Hij wil proberen een nieuw evenwicht tot stand te brengen, ook omdat de Nederlandse Staat sinds kort aandeelhouder is van Air France KLM. De vraag is of KLM niet meer een straatvechter nodig heeft, gezien de druk vanuit de moedermaatschappij.

Petten

„We hebben nu ook degene aan tafel met wie we zaken moeten doen. In het verleden waren er topmannen met driedubbele petten, dat vond ik te veel. Toen was er geen mogelijkheid om te escaleren, iets dat nu wel kan. Maar ook Ben Smith zal zich moeten houden aan het KLM-belang in de rvc”, zegt ’t Hart.

De luchtvaartcombinatie heeft nog Anne-Marie Couderc als niet-uitvoerend voorzittter, die als loket kan fungeren bij conflicten.

’ t Hart wil verder nog niet uitweiden over zijn nieuwe rol, omdat er momenteel wordt gekeken door een commissie van de Nederlandse en Franse Staat naar het bestuur en de strategieën.

Air France KLM wil niet ingaan op hoe de commissarispost van Smith past binnen de afspraken omtrent de zelfstandige bedrijfsvoering van KLM.

Uit het toekomstplan van Smith blijkt dat hij wel degelijk kijkt naar centralisatie en aan de zeggenschap van Transavia wil knagen. Hij vindt het dan ook volstrekt normaal dat hij plaatsneemt in de rvc van KLM.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.