Wim Eggenkamp ontvangt beloning voor restauratie kathedraal Sint Bavo

Wim Eggenkamp ontvangt beloning voor restauratie kathedraal Sint Bavo
© United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Wim Eggenkamp mocht donderdagmiddag in ’zijn’ Kathedrale Basiliek Sint Bavo de penning van verdienste van de gemeente Haarlem in ontvangst nemen. Hij kreeg die onderscheiding van burgemeester Jos Wienen vooral vanwege zijn inzet voor de restauratie van dit monumentale bouwwerk aan de Leidsevaart.

Wienen prees Eggenkamp vanwege zijn ’ongelooflijke bijdrage aan de instandhouding van dit monument’. ,,Wij zijn als stad trots op ons erfgoed, de kathedraal is na de restauratie mooier dan ooit. Wij zijn blij met mensen als jij’’, zei Wienen tegen Eggenkamp. Als voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo gaf Eggenkamp (73) leiding aan het omvangrijke restauratieproject van de basiliek. Een urgente restauratie ook aangezien rond de eeuwwisseling de bouwkundige staat van de schepping van architect Jos Cuypers zorgwekkend was. Onder zijn kundige en enthousiasmerende leiding wierf de stichting de noodzakelijke fondsen om de restauratie van de basiliek goed uit te kunnen voeren, stelt de gemeente.

Dit project behoort, na de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam, tot de meest omvangrijke restauratieprojecten van Nederland. De restauratie werd donderdag officieel afgesloten, ter gelegenheid daarvan kwam Eggenkamp abseilen uit de koepel. Tegelijk ging het project Klim naar het Licht in de Koepel Kathedraal Haarlem van start.

Lees ook: Hoog boven op de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem: in 22 stappen van toren naar toren [video]

De loopbaan van Wim Eggenkamp staat in het teken van behoud van cultureel erfgoed in ons land. In Haarlem droeg hij in de jaren negentig als voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk in belangrijke mate bij aan het onderhoud en herstel van dit rijksmonument op de Grote Markt. Hij was onder meer ook actief als voorzitter van de Stichting Willibrordusorgel, het orgel dat vanuit Amsterdam is overgebracht naar de Haarlemse basiliek.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie