Premium

Kitesurfers hele zomer welkom bij strand bij de Zuidpier IJmuiden aan Zee [video]

Kitesurfers hele zomer welkom bij strand bij de Zuidpier IJmuiden aan Zee [video]
Kitesurfers op IJmuiderstrand.
© Fokke Zaagsma
IJmuiden aan Zee

Kitesurfers mogen als proef tot oktober 2020 het hele jaar rond gebruik maken van ’zone 1’ bij het IJmuiderstrand om hun sport te beoefenen.

Met speciale gele vlaggen wordt het stuk strand waar de kiters het water in en uit mogen aangegeven. Een zogeheten Spotbeheerder gaat op dagen waarop de watersporters en zwemmers elkaar in de weg kunnen zitten, toezien op de veiligheid.

De proef geldt voor het stuk strand tussen de Zuidpier en het Cornelis Vreeswijkpad. De gemeente, de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) en de reddingsbrigade hebben afspraken gemaakt over de proef. Zo is er op dagen waarop de temperatuur hoger is dan 20 graden en er minimaal windkracht vier staat, een Spotbeheerder op het strand aanwezig.

Deze beheerder is met een jetski op het water om mensen te informeren en watersporters aan te spreken als zij zich misdragen.

Kitesurfers hele zomer welkom bij strand bij de Zuidpier IJmuiden aan Zee [video]
© Foto Susanne Moerkerk

De beheerder kan handhavers van de gemeente optrommelen als een watersporter zich dusdanig misdraagt dat er een boete uitgeschreven moet worden. Doordat de beheerder de kiters op dit stuk strand in de gaten houdt, kan de reddingsbrigade zich focussen op de andere strandgebruikers.

Overleg

Wethouder Bram Diepstraten is zeer te spreken over de proef en de gemaakte afspraken. ,,De NKV kwam zelf met het initiatief. Een ondernemer hier op het strand is bij de vereniging aangesloten en zag dat het op bepaalde dagen nog wel eens tot een conflict kwam tussen kitesurfers en andere strandgebruikers.

Kitesurfers hele zomer welkom bij strand bij de Zuidpier IJmuiden aan Zee [video]

Het voorstel kwam vanuit de NKV, zij gaan ook zelf toezien door een Spotbeheerder aan te stellen. Maandelijks zal er overleg zijn om een dossier over de proef op te bouwen. Na afloop gaan we daarmee kijken of we stoppen, de proef verlengen of de manier van werken definitief maken.’’

Borden

Het past volgens de wethouder binnen de wens van de gemeente om het strand meer te profileren als watersportstrand. ,,Ons strand is uniek en ideaal voor golfsurfers en kiters, maar we moeten de andere gebruikers niet vergeten. Er wordt veel gesport op het strand, van blowkarten tot boogschieten. Dat moet allemaal op een veilige manier kunnen gebeuren.’’

Om de kitesurfproef mogelijk te maken, worden de borden die nu bij het strand staan (zie foto) vervangen. Ook komen er gele vlaggen die op het strand gezet kunnen worden om te wijzen op de aanwezigheid van kitesurfers. Bij de strandpaviljoens komen flyers te liggen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.