Premium

Filmrecensie ’Avengers: Endgame’: Erg knap slotakkoord van Avangers-reeks

Filmrecensie ’Avengers: Endgame’: Erg knap slotakkoord van Avangers-reeks
War Machine en Ant-Man in ’Avengers: Endgame’.

Aan alles moet een eind komen. Dat vond zelfs Kevin Feige, topman van de Marvel Studios. Verhaallijnen waarvan hij de zaadjes sinds ’Iron Man’ (2008) in meer dan twintig films liet planten, komen nu tot volle wasdom in ’Avengers: Endgame’, vanaf vandaag te zien.

In dit slotstuk moeten er heel wat draadjes worden samengebracht en afgehecht. Die taak is aan de broers Anthony en Joe Russo.

Na de eerder door hen geregisseerde Marvel-films ’Captain America: The Winter Soldier’, ’Captain America: Civil War’ en ’Avengers: Infinity War’, nemen de Russo’s meer dan ooit de tijd voor ’Avengers: Endgame’. Dik drie uur maar liefst, al glijden die soepel voorbij. Ze kiezen daarbij voor een ingetogen opbouw: in de openingsscène met Hawkeye (Jeremy Renner) wordt eens te meer duidelijk hoe traumatisch de verliezen zijn die in ’Infinity War’ zijn geleden.

Hawkeye is misschien wel de meest menselijke van het gezelschap. Zijn leven met z’n jonge gezin was een weerspiegeling van dat van velen van ons. Tot superschurk Thanos (Josh Brolin) daar een einde aan maakte en het halve universum uitroeide met één vernietigende vingerknip.

De samen met Nebula (Karen Gillan) in de ruimte gestrande Tony Stark/Iron Man (Robert Downey jr.) onderstreept op zijn beurt nog maar even hoe uitzichtloos de situatie is.

Thanos is na zijn vingerknip spoorloos verdwenen. Hem vinden wordt de eerste prioriteit van de overgebleven Avengers.

Confrontaties

De gebroeders Russo brengen in deze film razendknap tal van eerdere ontwikkelingen samen. Favoriete personages krijgen daarbij niet alleen hun momentje: voelbaar wordt ook wat er voor ieder van hen op het spel staat. Emotionele confrontaties, originele grappen en spetterende actie wisselen elkaar intussen in een mooi ritme af. ’

Avengers: Endgame’ is een daverend slotakkoord, dat binnen dit genre van superheldenfilms op vrijwel alle fronten bevredigt.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.