Premium

Hepatitis B-vaccinatie blijft hot item in mondzorg

Hepatitis B-vaccinatie blijft hot item in mondzorg
Mond open.
© Getty Images/iStockphoto

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bezocht eind vorig jaar 39 willekeurige mondzorgpraktijken om te controleren of medewerkers aantoonbaar voldoende beschermd zijn tegen hepatitis B.

In totaal is bij 355 medewerkers de vaccinatiestatus onderzocht. Bij 106 personen was die niet orde, of niet aanwezig. Zij mochten geen risicovolle handelingen meer uitvoeren totdat dit goed geregeld was. Bij een controle vier weken later konden bijna alle mondzorgpraktijken die in eerste instantie niet voldeden, aantonen dat de medewerkers goed beschermd zijn. Bij twintig medewerkers was dat nog steeds niet het geval. De hepatitis B-vaccinatie blijft ook in 2019 een speerpunt voor de inspectie.

Je kunt hepatitis B onder meer via bloed of bloedproducten overdragen op andere personen. Een chronische infectie kan leiden tot leverontsteking en mogelijk tot leverkanker. Medewerkers in de mondzorg moeten voldoende gevaccineerd zijn omdat zij dan zelf beschermd zijn en het virus niet kunnen overdragen op patiënten. Omdat zij met hol en scherp instrumentarium werken, hebben ze een verhoogd risico om de ziekte over te dragen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.