Commentaar: Executies Saoedi-Arabië moeten ophouden

© Foto AFP
© Foto Holland Media Combinatie
1/2

Saoedi-Arabië heeft gisteren 37 burgers geëxecuteerd die verdacht werden van terroristische activiteiten. Het land handhaaft zich daarmee in de top van de ranglijst van landen die doodvonnissen ten uitvoer brengen. Het Arabische land eindigde in 2018 op de derde plaats met 150 executies, na China en Iran.

Saoedi-Arabië kan al jaren zijn gang gaan zonder dat het een strobreed in de weg wordt gelegd. Diverse organisaties doen ieder jaar hun best de internationale gemeenschap te mobiliseren een einde te maken aan de duizenden executies wereldwijd. Politieke en economische belangen prevaleren nog steeds boven het lot van de terdoodveroordeelden.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer vragen de Nederlandse regering met regelmaat protest aan te tekenen tegen de Saoedische executies. De ministers van Buitenlandse Zaken lieten steeds weten ’hun zorg uit te spreken’ over de doodvonnissen. Op de vraag of zij de kwestie aan de orde willen stellen in Riyad bleef het telkens ’oorverdovend stil’.

De Nederlandse regering moet het Saoedische bewind eindelijk eens duidelijk maken dat de executies moeten ophouden. Een dergelijke harde opstelling kan gevolgen hebben voor de handelsrelatie met Riyad. Dat risico moeten Rutte en zijn collega’s maar voor lief nemen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.