Premium

Proteïneboerderij wil snel doorgroeien en leveren: straks allemaal aan de larvenburger

Proteïneboerderij wil snel doorgroeien en leveren: straks allemaal aan de larvenburger
De larven van de buffalokever worden na 28 weken geoogst. Vervolgens worden verschillende ingrediënten geproduceerd voor bijvoorbeeld hamburgers, pasta of zelfs shakes.
© Protifarm
Ermelo

De zoektocht naar goede gezonde vleesvervangers en duurzaam geproduceerde eiwitrijke voeding leidt tot een pallet aan innovaties. Insecten zijn een goed alternatief: gezond en duurzaam. Maar zolang de voeding er ook uitziet als een insect, is het lastig. „Daarom denken wij dat de verwerking van insecten beter is.”

Met bijna negentig zorginstellingen op 27.000 inwoners noemt het Veluwse Ermelo zich met recht een zorgdorp. De meeste inwoners verdienen daar dan ook hun geld in de verpleging, psychiatrie of welke andere vorm van zorg dan ook. Maar vanaf snelweg A28 het dorp inrijdend zit een heel vreemde eend in de bijt: Protifarm.

Bij binnenkomst op het hoofdkantoor hangt de geur van hamburgers in de lucht. In een grote kast staat een rijk assortiment aan repen, poeders voor sportdranken, chips, pasta’s en noodles. „Dit zijn allemaal producten gemaakt van ingrediënten uit larven van de buffalo-kever, zogeheten kleine meel-wormen”, zegt Tom Mohrmann, algemeen directeur van Protifarm als er een hamburger wordt opgediend. „Net als deze hamburger, daar zitten vierduizend van die larven in verwerkt.”

De hamburger is qua structuur anders dan een gangbare hamburger, maar smaakt verder prima. „Wij hebben een eigen laboratorium waar ook wordt getest hoe wij de mailwormen het beste kunnen behandelen voor verschillende producten, zowel qua smaak als structuur”, Mohrmann, die met zijn verleden als business development-manager bij Nestlé de behoeften en valkuilen in de voedingsindustrie goed kent.

Grondstof

Protifarm maakt zelf geen hamburgers, repen, chips of eindproducten. Het bedrijf dat in 2015 is opgericht is een echt ingrediëntenbedrijf, levert dus de grondstof voor de voedingsindustrie. Die industrie worstelt al heel lang met de vraag hoe er op een duurzame manier voldoende eiwitrijk eten geproduceerd kan worden om de hele wereldbevolking te voeden, ofwel eten boordevol proteïne zonder vlees, zuivel, vis en eieren. Het Planbureau voor de Leefomgeving attendeerde er onlangs op de noodzaak om in ons eetpatroon naar duurzame alternatieven te zoeken voor onze eiwitten.

„We weten natuurlijk allang dat insecten boordevol eiwitten zitten”, vertelt Mohrmann. ,,Ik geloof niet dat de sprinkhanenconsumptie of het eten van andere hele insecten heel groot gaat worden. Met onze ingrediënten gemaakt van insecten kan echter veel meer, die zijn tot iets voedzaams en lekkers te verwerken.”

Om tot die verschillende ingrediënten te komen heeft Protifarm drie grote hallen. In twee ervan zijn lange rijen grote groene kratten met larven. Mohrmann: „In deze hallen leven miljarden insecten. Maar we willen uitbreiden. Uiteindelijk moeten we naar tonnen aan eindproduct. Daarvoor hebben we financiering nodig.”

Het proces is heel simpel. Aan het begin van de productie leggen kevers eitjes. Daar komen na 28 dagen de larven uit. In plaats van die weer uit te laten groeien tot kevers, worden de larven geoogst en verwerkt tot verschillende ingrediënten van poeders tot getextureerde vorm.”

Kweekproces

Zowel in het kweekproces als de verwerking beschikt Protifarm over verschillende patenten. Het bedrijf wil de voedingsindustrie een direct toepasbaar ingrediënt aanbieden aan de voedingsindustrie. Hoewel er concurrentie is vanuit met name Frankrijk en Duitsland, is Protifarm echt een pionier.

Daarvoor heeft het bedrijf zelf een laboratorium waar de mogelijke toepassing van de ingrediënten wordt getest. „Pastamakers, maar ook producenten van vleesvervangers en chips hebben heel veel interesse”, garandeert Mohrmann. „Zelfs vanuit de wereld van sportdranken wordt naar ons product gekeken, want dit is zo vol proteïne en de meel is makkelijk op te lossen in water. Ideaal voor sporters dus.”

„Voedingsconcerns testen onze ingrediënten met producten in hun laboratoria. Die testen staan los van wat wij in onze laboratorium doen. Maar de resultaten zijn hoopgevend en het duur geen jaren meer voordat het supermarktschap vol staat met verschillende producten gemaakt op basis van deze duurzame ingrediënten.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.