Premium

Band Ellij wint 24e Rob Acda Award; songschrijver Ruben Bausch vond het tijd zijn verhaal bij de mensen te brengen [video]

Band Ellij wint 24e Rob Acda Award; songschrijver Ruben Bausch vond het tijd zijn verhaal bij de mensen te brengen [video]
De band Ellij heeft de Rob Acda Award 2019 gewonnen.
© Foto United Photos Rob van Wieringen
Haarlem

Een unicum! Nog niet eerder maakte een muzikant twee jaar achtereen deel uit van de winnende groep van de Rob Acda Award. Het overkwam Tom Radsma, bassist bij Ellij, die vorig jaar ook al met Nemsis het Haarlemse popconcours won. Centrale man bij Ellij is songschrijver Ruben Bausch. Een jaar geleden besloot de student productie en opnametechniek, die in zijn ééntje al heel wat liedjes vastgelegd had, dat hij het verhaal dat hij te vertellen had ook maar eens bij de mensen moest gaan brengen.

En met succes. Overtuigend won Ellij vrijdag in het Patronaat de finale van de 24e editie van de Rob Acda Award.

De band manifesteerde zich niet alleen artistiek op hoog niveau, maar behoorde ook tot de minderheid aan deelnemers die daadwerkelijk uit de Spaarnestad afkomstig was. Als winnaar ontving de groep naast een handvol andere presentjes de felbegeerde openingsplek op het grote podium van Bevrijdingspop.

De tweede plaats bij deze finale, die iets minder goed bezocht leek dan voorgaande jaren, was voor de zonnige popgroep Fying Nemo uit Wijk aan Zee, terwijl het ’meidentrio’ Lilith uit Noordwijk er met de derde prijs vandoor ging.

Het spelniveau was bij alle deelnemende finalisten hoog. Hier is duidelijk de populariteit van het groeiend aantal pop- en rockacademies in den lande merkbaar. Dat leverde overigens ook weinig ’dwarsigheid’ op, afgezien dan van het Alkmaarse trio Counter-Sound, dat ’punk par excellence’ speelde, en de in eigenzinnige subtiliteiten grossierende winnaar.

Ellij speelt net als Nemsis vorig jaar toegankelijke en melodieuze pop vol onverwachte wendingen en spannende vondsten in de arrangementen. In het juryrapport werden de Dandy Warhols als referentie genoemd, waar Bausch wel iets in herkent.

Maar je zou ook aan de sprankelend springerige pop van de Talking Heads kunnen refereren. Ruben Bausch komt met De Staat en Soulwax als voorbeelden. „En Prince, die heeft ook heel veel in z’n eentje gespeeld, al is diens muziek wel in een wat andere stijl.”

Toen de band besloot aan de strijd om de Acda Award deel te nemen, had de songschrijver nog amper podiumervaring. Het had nog wel enige voeten in de aarde, voordat hij de huidige, zevenkoppige groep bij elkaar had.

Daarin naast de al genoemde Tom Radsma ook Rubens broer Marnix op klavieren, drummer Joar de Raat die in 2016 met de groep Mantra de Acda Award won, tweede drummer Kevin Smal, gitarist Duck Zwolsman en zangeres Iris van Dijk. Stuk voor stuk muzikanten die aan de verschillende conservatoria, pop- en rockacademies studeren.

’Bloeiende popscene’

„Iedereen zit ook nog in één of meerdere andere bands”, zegt Ruben Bausch. „Maar ja, ik weet niet wie ik anders had moeten vragen. Je kunt beslist spreken van een bloeiende popscene in Haarlem. Allemaal muzikanten die voortdurend elkaars ontwikkelingen volgen.”

„Ons plan is nu om eerst zoveel mogelijk te gaan spelen; met het uitbrengen van muziek zijn we vooralsnog niet bezig. Alleen in de maand mei staan er, inclusief Bevrijdingspop, al vier concerten op de agenda. Dat is ongeveer even veel als alles wat we tot dusverre gespeeld hebben.’’

Informatie:

Finale Rob Acda Award, vr 19 april, Patronaat, Haarlem. Ellij speelt onder meer zo 5 mei op Bevrijdingspop, Haarlem, za 11 mei op Haerlemsche Helden in Patronaat, Haarlem en za 25 mei op het Take Off festival in Duycker, Hoofddorp

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.