Premium

Dader steekpartij Nieuw-Vennep verhandelde pistolen in inrichting Heiloo

Dader steekpartij Nieuw-Vennep verhandelde pistolen in inrichting Heiloo
HEILOO

Slechts anderhalf jaar na een veroordeling voor een drievoudige, gruwelijke steekpartij in Nieuw-Vennep, had Herman D. (24) al alle vrijheden in de kliniek in Heiloo waar hij verbleef. De man stuurde volgens politie en justitie moeiteloos een wapenbende aan

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Zijn advocaat Jos Coumans bevestigt dit. D. is een van de vier personen die vorige week werden gearresteerd op verdenking van vuurwapenhandel en -bezit.

Bij invallen zijn in een garagebox in Amsterdam 26 vuurwapens en ruim 2000 patronen in beslag genomen. Bij een verdachte in Heemstede trof de politie nog eens zeven vuurwapens aan.

Herman D., een man met een Oost-Europese achtergrond, speelde volgens politie en justitie een hoofdrol bij de handel in vuurwapens. Hij kon probleemloos vanuit de kliniek bellen en mailen om zaken te doen.

Hij belandde in de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Heiloo, nadat hij in oktober 2017 tien maanden cel in combinatie met tbs met voorwaarden kreeg opgelegd.

Steekpartij

Op nieuwjaarsdag stak D. om volstrekt onduidelijke redenen in op twee broers en een derde man in een feesttent in Nieuw-Vennep. Ze werden geraakt in hals, borst en schouder. Bij een van de broers werd een halsslagader geraakt. De jonge Venneper overleefde de steekpartij ternauwernood.

Toen de politie D. aanhield, bleek dat hij nog in zijn proeftijd zat vanwege een eerdere veroordeling. Op last van de rechter was de man na zijn veroordeling geplaatst in justitiële jeugdinrichting Teylingereind in het Zuid-Hollandse Sassenheim. Hij was eerder vervolgd voor een moordpoging en wapenbezit. Volgens raadsman Coumans is hij in ieder geval voor wapenbezit veroordeeld. Politie en justitie doen hier geen mededelingen over.

De officier van justitie vroeg in september 2017 tien maanden cel en tbs met voorwaarden, een lichtere vorm van tbs. De messentrekker moest psychiatrische behandeling ondergaan in een verslavingskliniek of een forensisch psychiatrische kliniek, geen drugs of alcohol gebruiken en zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering.

Ook wilde de officier dat de messentrekker vijf maanden voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie alsnog zou uitzitten. Met alleen die laatste eis ging de rechtbank niet mee.

Vrijheden

Begin dit jaar kwam Herman D. opnieuw in beeld bij de politie. Ditmaal was er informatie bij de Amsterdamse recherche binnengekomen over zijn rol in een groot onderzoek naar vuurwapenhandel. D. genoot nog geen anderhalf jaar na zijn veroordeling grote vrijheden. Hij mocht zich ook buiten de kliniek begeven, bevestigt zijn advocaat.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat D. in de kliniek mocht beschikken over de telefoons en laptop die bij hem in de kliniek door de politie in beslag zijn genomen.

D. bleek volgens politie en justitie de spil in de handel naar omgebouwde Ekol-alarmpistolen uit Bulgarije. In de laatste jaren zijn er zeker drie van dit soort Ekol-onderzoeken geweest. Alarmpistolen worden hier soms omgebouwd zodat ze als echte vuurwapens zijn te gebruiken.

Flinterdun

Wapens uit de onderzoeken zijn gebruikt bij overvallen en verschillende soorten geweldsdelicten waarbij ook een agent doelwit was. Dat de scheidslijn met het zware georganiseerde misdaadmilieu flinterdun is, blijkt wel uit het feit dat twee verdachten uit de Ekol-zaken ook verdachte waren in liquidatieonderzoeken.

En ook wapens uit het huidige vuurwapenonderzoek lijken gebruikt te zijn in het zware milieu. Zo luistert de recherche een gesprek af tussen Herman D. die dan nog in de kliniek in Heiloo zit, en een andere man. Die beklaagt zich over het feit dat een geleverd wapen weigerde bij een poging iemand dood te schieten. De politie onderzoekt nog wel om welke liquidatiepoging het gaat.

De verdachten uit het vuurwapenonderzoek, onder wie Herman D., liepen tegen de lamp door afgeluisterde telefoongesprekken.

Minister Dekker wilde ondanks herhaalde verzoeken gisteren niet reageren op deze kwestie.

De advocaat van Herman D., Jos Coumans, bevestigt het verleden van zijn cliënt maar wil vooralsnog verder niet reageren. Ook niet op de huidige verdenking.

Een andere verdachte in de zaak, een 24-jarige man uit Amsterdam, was ook verdachte in een eerder Ekol-vuurwapenonderzoek. Zijn advocaat Johan Mühren bevestigt dit, maar benadrukt dat de zaak destijds werd geseponeerd. Hij wil nu niet reageren op het huidige onderzoek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.