Nieuwe pier Schiphol jaar later klaar

Schiphol

Reizigers op Schiphol zitten nog langer in de bouwchaos. De luchthaven moet de oplevering van de nieuwe A-pier een jaar uitstellen tot december 2020.

De nieuwe pier zou eind dit jaar worden opgeleverd. Schiphol krijgt dat niet voor elkaar, ondanks een tekort aan opstelplaatsen voor vliegtuigen. Pas in december 2020 wordt de pier in gebruik genomen. „De aanbesteding duurde langer dan gepland”, legt directeur vastgoed André van den Berg uit. De A-pier wordt volgens hem flexibel van opzet met grote en kleine vliegtuigen.

Het uitstel is slecht nieuws voor vliegmaatschappijen en reizigers. Voor maatschappijen geldt nu een stop op het inzetten van grotere vliegtuigen in de spitsuren, omdat daarvoor onvoldoende capaciteit aan de pieren is. Nu al worden op drukke momenten vliegtuigen afgehandeld op het platform, waarbij passagiers met trappen het toestel verlaten.

Bouwput

Afgelopen jaren is Schiphol al verworden tot een overvolle bouwput, zoals nu in Vertrekhal 1. „We proberen het zo te organiseren, dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarom werken we vaak ’s nachts, zoals bij aanpassing van de veiligheidscontroles voor EU-reizigers. Er zijn meer passagiersdoorgangen gepland.”

Verder is Schiphol van plan om het vertrekgebied voor ’Schengen’ onder handen te nemen. Kantoren en een aantal lounges verhuizen naar een andere verdieping. Heeft de luchthaven de boel nog wel onder controle door de toenemende drukte? „Al die bouwprojecten zijn complex, te vergelijken met een openhartoperatie. Extra economische groei is moeilijk te voorspellen”, aldus Van den Berg.

Het jaar extra bouwen kost ook extra miljoenen, maar Schiphol zegt niet hoeveel. Ook over de aangekondigde bouw van een nieuwe terminal zwijgt hij. Die zou in 2023 klaar moeten zijn. Van den Berg: „Ik ga geen jaartallen meer noemen. We kijken ernaar.” Momenteel wordt op die bouwplaats gewerkt aan het omleggen van de voorrijwegen bij de vertrekhallen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.