Vier jaar cel voor fataal ongeval op A44 onder invloed van drank en drugs

Chaos op de A44 vlak na het fatale ongeval.© Archieffoto MediaTV

Wessel Mekking
Haarlem

De 33-jarige Oegstgeestenaar die in oktober op de A44 in Haarlemmermeer een echtpaar doodreed, is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Leon Z. was tijdens het fatale ongeval zwaar onder invloed van drank en drugs. Vlak voor het ongeval reed hij ongeveer 195 kilometer per uur, waar 120 de maximumsnelheid is.

Na het uitzitten van zijn straf wordt Z. vijf jaar lang de rijbevoegdheid ontzegd, vonniste de Haarlemse rechtbank dinsdag. Volgens de rechters was sprake van ’zeer onvoorzichtig en onoplettend gedrag met verschrikkelijke gevolgen’.

Lees ook: Eis: vier jaar cel voor veroorzaken ongeval A44 bij Nieuw-Vennep, waarbij echtpaar omkwam

Z. botste op 6 oktober op de A44 in het zuiden van Haarlemmermeer met hoge snelheid op de auto van Jan (66) en Riet (62) uit Houten, die ter plekke overleden. Ook raakte een 48-jarige man zwaargewond.

De Oegstgeestenaar vluchtte na de aanrijding een weiland in, maar kon al snel worden gepakt. Hij bleek veel meer drank en drugs op dan is toegestaan tijdens het besturen van een auto.

De rechtbank rekent het Z. zwaar aan dat zijn gedrag heeft geleid tot de dood van een echtpaar dat nog middenin het leven stond. ,,Daarmee is de nabestaanden van het verongelukte echtpaar groot en onherstelbaar leed aangedaan.’’

Lees ook: Man die echtpaar doodreed op A44, is volgens nabestaande ’pure moordenaar’

Ook de man die bij het ongeval zwaargewond raakte, wordt tot op de dag van vandaag gehinderd door de gevolgen van de aanrijding, aldus de rechters.

Bij de hoogte van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat Z. al meerdere keren is veroordeeld voor drugsdelicten en het rijden onder invloed van alcohol. Ook kreeg hij de afgelopen vijf jaar zeven boetes voor onverzekerd rijden.

De straf was conform de eis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.