Toch puntenrecord voor pover aanvallend HFC [video]

Bart Slegers
Haarlem

Met 1-0 was daar wederom de winst in eigen huis, maar aanvallend was het pover wat Koninklijke HFC liet zien tegen Jong Sparta. Lichtpuntje; HFC boekte een puntenrecord in de tweede divisie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Haarlemmers schoten daadwerkelijk uit de startblokken. Na de ruime zeges op Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels wilde HFC ook de Spartanen meteen de duimschroeven aandraaien in eigen huis.

Die opzet leek te slagen, want al in de vierde minuut werd Jacob Noordmans aangetikt in de ’zestien’ en de bal ging resoluut op de stip.

Peet van der Slot, één van de routiniers in het elftal, is meestal vastberaden en niet snel van zijn stuk te brengen. De centrale verdediger schoot in de linkerhoek de 1-0 binnen.

Het publiek ging er eens goed voor staan, want de ploeg wilde het matige optreden bij GVVV uit de gedachten spelen met een wervelend optreden.

Tim van Soest probeert met een sliding de bal weg te tikken bij Joshua Sanches.

Het bleef eigenlijk lang bij dat enige lichtpuntje. ,,De eerste twintig minuten stond het goed en wilden we met snel combinatievoetbal aanvallen. We zaten erboven op”, gaf Van der Slot aan.

,,Je weet bij jonge ploegen als Sparta dat onze duelkracht beslissend kan zijn. Bovendien moet je ze niet aan de bal laten komen, want technisch hebben ze veel bagage. Het leek ook wel of zij minder moeite met het harde en droge veld hadden. We kwamen niet uit de verf vandaag.”

HFC trok zich in een 5-3-2 systeem ver terug op eigen helft. Daardoor ontstond er een status-quo want Jong Sparta liep erg vaak de trechter in en HFC was aanvallend onmachtig.

Zo kon er alleen notitie worden gemaakt van een kopbal van Tim van Soest die de bovenkant van de lat teisterde. Ook doelman Gerard van Rossum, met zijn 42 jaar de oudste speler van de tweede divisie, werd maar één keer getest. Suently Alberto schoot gericht maar de ’save’ mocht er ook zijn van de vervanger van Tom Boks.

Vlak daarna mikte Ayoub Boukhari net naast voor Sparta. Vlak na de rust werd het leven van HFC in dit duel verder bemoeilijkt. Jacob Noordmans pakte een domme tweede gele kaart op een plek waar het niet nodig is. Daardoor haalde trainer Gertjan Tamerus spits Tim van Soest een linie naar achter. Centrumspits Robin Eindhoven werd daardoor geparkeerd op een eiland.

Sparta werd wel sterker maar viel niet zo slim aan. ,,Ze gebruikten de flanken niet en daardoor konden we redelijk makkelijk overeind blijven”, legde Van der Slot, die afgelopen seizoen van VVSB overkwam, uit. ,,Ploegen als AFC en IJsselmeervogels weten zo’n situatie beter uit te spelen. Het overtal leverde voor Sparta dus maar weinig kansen op”, aldus de 27-jarige matchwinner.

Van Soest verprutste de enige kans na de rust en in de slotminuut was Sparta nog dichtbij de verdiende gelijkmaker. Het puntenrecord voor HFC was hét lichtpunt van de frisse maar zonnige middag.

,,Binnenkort maar even met het bestuur om de tafel want de doelstelling ligt op vijftig punten”, glimlachte Van der Slot, die het plezier én de motivatie in het voetbal bij HFC weer heeft teruggevonden. ,,Ik hoop uiteraard dat VVSB erin blijft, maar ben wel blij dat ik deze stap heb genomen. Ik dacht vorig seizoen zelfs even aan stoppen.”

Kon. HFC-Jong Sparta 1-0

5. Van der Slot (pen.).

Scheidsrechter: Smit.

Toeschouwers: 350.

Rode kaart: 56. Noordmans (HFC).

Koninklijke HFC: Van Rossum; Hols, Wilffert, Van der Slot, Volkert (46. Morgan); Van Son, Weistra, Dekkers, Noordmans; Eindhoven (80. Lewis), Van Soest (87. Van der Linden).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen