Thorsdottir krijgt een tien voor improvisatie op EK turnen [video]

Sczcecin

Op haar dansopleiding krijgt turnster Eythora Thorsdottir het vak improvisatie. Als turnster is ze daarvoor al geslaagd. Door snel te denken redde ze haar vloeroefening donderdag bij de kwalificatie van het EK. Met glans, want ze gaat als vierde naar de finale van zondag. „Hopelijk gaat hij dan volgens plan en kan ik nog wat beter.”

Thorsdottir maakt in het Poolse Sczcecin haar rentree op het grote internationale podium, nadat ze vorig jaar een dag voor het EK in Glasgow geblesseerd was geraakt aan haar hand. Door een breukje miste ze ook het WK. „Ik ben blij om terug te zijn. Op mijn eerste toernooi sinds mijn blessure heb ik twee finales gehaald. Daar mag ik best trots op zijn.”

Lees ook: EK is opeens weer haalbaar voor turnster Eythora Thorsdottir [video]

Naast de vloerfinale plaatste de gymnaste van het Haarlemmermeerse SV Pax zich voor de meerkampfinale van vrijdag. Op vloer, een artistiek hoogstandje op de klanken van de Portugese fado, maakte ze het flink spannend. „Dat was een sterk staaltje improvisatie ja”, vertelde ze met een glimlach.

„Ik voelde dat ik niet goed zat in mijn eerste serie. Ik deed een tweeënhalve schroef in plaats van een drievoudige. Maar daardoor mocht ik dat element niet meer herhalen later in mijn oefening. In moest ter plekke even goed nadenken en mijn oefening omgooien.”

Van de krakende hersens merkten de toeschouwers en de juryleden in de Netto Arena echter niets. Terwijl haar hoofd overuren draaide, bewoog haar lijf alsof er niets aan de hand was. Met dezelfde kenmerkende expressie ging de Nederlandse door. Alleen trainer Patrick Kiens had de ’fout’ gezien.

„Hij schreeuwde nog keihard ’triple’ vlak voor ik mijn tweede serie in ging. Gelukkig kwam het goed. Ik heb mijn oefening nog nooit zo gedaan, maar het is heel fijn om te weten dat ik zo snel kan denken en improviseren als dat moet.”

Er was nog meer reden tot vreugde in het Nederlandse kamp. Tisha Volleman plaatste zich net als Thorsdottir voor de meerkampfinale. En debutante Sanna Veerman uit Oosthuizen verraste vriend en vijand door als vierde naar de eindstrijd op brug te gaan.

In de vroege ochtend werkte zij haar kwalificatieprogramma af. Na een stroef begin met twee vallen op balk herpakte de jonge turnster zich uitstekend.

Op brug, haar laatste toestel, turnde ze haar beste oefening ooit. „14.133, dat is een PR”, vertelde ze. „Best wel vet om samen een Russische brugspecialiste eerste te staan”, zei Veerman in de ochtend.

Gedurende de dag gingen er slechts drie gymnasten over de Noord-Hollandse heen waardoor ze zaterdag als EK-debutante, na een jaar vol blessureleed, haar eerste grote finale mag turnen. „Heel gaaf. Ik train er zo hard voor. En dan gaat het op het eerste toestel mis. Ik ben daar niet in blijven hangen gelukkig. Dat ik dan op het moment dat het moet zo’n brugoefening kan turnen, is mooi.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal