Dit zijn de vijf kanshebbers voor kunstprijs De Olifant 2019

Leontien van Engelen
Haarlem/IJmuiden

Pirita Alderliefste, Joke Breemouer, Jacqueline Govaert, Yorick van Norden en Marlies Visser zijn de vijf kanshebbers voor De Olifant 2019, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant. Een jubileumeditie, de prijzen worden dit jaar voor de 25e keer uitgereikt.

Het vijftal heeft volgens de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan het cultuurklimaat in Kennemerland. Hierbij stellen wij de vijf genomineerden kort aan u voor, de komende twee weken volgen uitgebreide interviews.

Klik hier om online een stem uit te brengen.

Er is een publieks- en een juryprijs, beide goed voor de Olifantsculptuur en 1000 euro. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem reikt de prijzen maandag 20 mei uit tijdens een feestelijke avond vol verrassende optredens. Niet in de Philharmonie, zoals voorgaande jaren, maar vanwege de 25e editie in de 100-jarige Stadsschouwburg in Haarlem.

De jury van De Olifant, bestaande uit Frans Funnekotter, directeur Hart, Arjan Odijk, mede-oprichter AHA-productions, Lisa de Jongh, programmeur Patronaat, Willemijn Faber, medeoprichter van kunstinitiatief Artvark en Leontien van Engelen, kunstredacteur van deze krant, kiest de winnaar van de juryprijs.

U als lezer van deze krant kunt tot en met 12 mei stemmen voor de publieksprijs. Stemmers maken kans op een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de feestavond op 20 mei.

De kandidaten (in willekeurige volgorde):

Joke Breemouer

Joke Breemouer

Joke Breemouer© Foto United Photos

Binnen de kunstwereld in Haarlem en wijde omgeving is Joke Breemouer geen onbekende. Beeldend kunstenaar, erelid van De Vishal, maar bovenal al bijna dertig jaar de stuwende kracht achter de Kunstlijn Haarlem in haar hoedanigheid als directeur.

Breemouer is tevens voorzitter van SoArt, een commissie van de Sociëteit Vereeniging, die voor leden en hun vrienden activiteiten en evenementen organiseert op het gebied van kunst en cultuur. Ook is zij docent aan de Kunstacademie Haarlem en Leiden. Zij was tevens een aantal jaar jurylid van De Olifant.

Lees ook: Olifant-kandidaat Joke Breemouer koestert dromen die steeds aan creativiteit gekoppeld zijn

In 2015 kreeg ze vanwege haar 25-jarig jubileum bij de Kunstlijn de Penning van Verdienste van de gemeente Haarlem uit handen van toenmalig burgemeester Bernt Schneiders.

Breemouer stuurt een groot team vrijwilligers aan die jaarlijks de Kunstlijn - de oudste en grootste gratis toegankelijke atelierroute van Nederland - organiseren in het eerste weekeinde van november. Al in januari start ze met de voorbereidingen op de editie van dat jaar.

Het evenement trekt tienduizenden bezoekers, ook van buiten de stad. Breemouer hamert er bij de deelnemende kunstenaars, vorig jaar waren dat er zo’n 260, op jaarlijks nieuw werk te tonen. Ook zoekt zij ieder jaar naar nieuwe en verrassende locaties om toe te voegen aan de Kunstlijn. De laatste twee jaar kreeg de Kunstlijn een positieve boost door onder meer het invoeren van een Kinderkunstroute (met educatieve opdrachten) en de Nacht van de Kunst.

Ook het aanstellen van een webmaster, waardoor de site van de Kunstlijn het hele jaar door in beweging is, en niet alleen tijdens het Kunstlijnweekeinde, net als de social media-accounts kwam uit de koker van Breemouer.

Marlies Visser

Marlies Visser

Marlies Visser© Chris Hoefsmit

Marlies Visser is initiator van de Illustratie Biënnale die ze sinds 2010 al vijf keer heeft georganiseerd. Steeds voor een volle grote zaal van de Toneelschuur geven uit diverse genres gekozen illustratoren een presentatie van hun werk. Daarnaast worden allerlei randactiviteiten georganiseerd die veel belangstelling trekken.

Lees ook: Olifant-kandidaat Marlies Visser: Voorvechter van de illustratie

De Illustratie Biënnale is een festival en ontmoetingsplaats voor illustratoren, vakgenoten, opdrachtgevers, uitgevers en andere liefhebbers van grafische vormgeving. Het biedt een doorlopend programma over illustratie in alle verschijningsvormen. Sinds de eerste aflevering in 2010 neemt journaliste en radiopresentator Jellie Brouwer de presentatie voor haar rekening.

Bij elke editie van de Illustratie Biënnale wordt samengewerkt met een Nederlandse kunstacademie. Studenten illustratie krijgen een speciale opdracht en een selectie van het werk is te zien tijdens de Illustratie Biënnale.

Marlies is tevens art director, illustrator en grafisch ontwerper en heeft talrijke boekomslagen ontworpen voor een keur aan uitgevers. Zo ontwierp ze het omslag Inferno van Dan Brown, het omslag voor de publicatie Influisteringen van P.F. Thomése, maar ook het ontwerp en de illustraties van de cover en het binnenwerk bij Melk van J.J. Voskuil.

Marlies maakte een aantal kinderboeken en is ze actief als jurylid, onder meer bij de Best Verzorgde Boeken en de Gouden Penselen. Ze verscheen in 2012 op televisie in een aflevering van het jeugdprogramma Het Klokhuis waarin ze uitgebreid over haar werk vertelde.

Haar werk komt tot uiting in uiteenlopende vormen, van apps tot 3D-prints en in het filosofiespel Nomizo, dat ze met Manon Duintjer ontwierp. In dit spel worden alledaagse filosofische vragen aan de spelers voorgelegd. Visser is een echte duizendpoot dus.

Yorick van Norden

Yorick van Norden

Yorick van Norden© Publiciteitsfoto

De Haarlemse singer-songwriter Yorick van Norden is dit jaar de enige man in het Olifant-genomineerden-gezelschap.

Yorick loopt al weer heel wat jaartjes mee in de muziekscene. Hij begon in 2004 met zijn eigen band The Hype. Die band was in 2007 de meest geboekte band van de Popronde en won in datzelfde jaar de Rob Acda Award nadat zij via een wildcard in de finale waren gekomen. In januari 2011 speelde The Hype in De Wereld Draait Door, en noemde presentator Matthijs van Nieuwkerk de band een van de ontdekkingen van het seizoen.

Lees ook: Olifant-kandidaat Yorick van Norden: ’Ik wil mijzelf steeds blijven vernieuwen’

In 2013 ging The Hype uit elkaar en kort daarna maakte Yorick bekend de opnames te starten voor zijn eerste solo-album. Happy Hunting Ground verscheen in 2015 en kreeg goede recensies. Hij verzorgde de aftershow van Neil Young in de Ziggo Dome en trad onder meer op bij The Summer of Love in samenwerking met Leo Blokhuis. Yorick van Norden reisde met Anne Soldaat (ex-Darryll Ann) door het land met hun tweede voorstelling ’Unsung Heroes Too’.

Hoewel ver na die tijd geboren, zijn vooral de muzikale jaren zestig bijzonder belangrijk voor de Haarlemse gitarist en zanger. Zijn vorig jaar verschenen tweede soloalbum The Jester met opnieuw duidelijke invloeden uit de sixties krijgt lovende recensies. In december vorig jaar kreeg Van Norden tot zijn eigen grote verrassing te horen dat hij was genomineerd voor een Edison, een nominatie die helaas niet verzilverd werd.

Zijn carrière zit in de lift. De afgelopen weken was hij veelvuldig op de nationale radio en televisie te horen en te zien, mede om het feit dat het vijftig jaar geleden is dat de Bed In door John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton plaatsvond. Yorick van Norden werd als Beatlekenner regelmatig gevraagd om daar in programma’s over te komen praten en zijn eigen muziek te spelen waardoor hij bij een nog breder publiek bekendheid geniet.

Pirita Alderliefste

Prita Alderliefste

Prita Alderliefste© Mint Alderliefste

Pirita Alderliefste is afdelingshoofd DanceWorks Velsen en danseres. Ze heeft ontelbare getalenteerde dansers en danseressen begeleid in de afgelopen jaren.

Op de voorgrond treedt ze niet graag, weten ingewijden. Kunstcentrum Velsen in IJmuiden ging in de zomer van 2018 failliet, maar Pirita zou Pirita niet zijn als ze zich daar zonder slag of stoot bij zou neerleggen. De hele zomer zette ze zich met anderen in om een doorstart mogelijk te maken en met succes. Kunstcentrum Velsen werd KunstForm met opnieuw DanceWorks als dansafdeling en met Pirita als afdelingshoofd.

Lees ook: Olifant-kandidaat Pirita Alderliefste: ’Dans is een sport binnen de kunst’

Pirita begon met dansen toen ze nog geen 3 jaar oud was, vertelde ze ooit in een interview in deze krant. Op haar elfde ging ze naar de Scapino Dansacademie en koos ze ervoor dansdocent te worden. Ze weet uit ervaring wat er van een lijf gevraagd wordt om op hoog niveau te kunnen dansen. In haar dansschool staat plezier voorop. Elk jaar verzorgt zij met haar medewerkers dansvoorstellingen, begeleidt zij jonge dansers en bereidt hen voor op hun auditie bij een vervolgopleiding.

Vanaf de peuterleeftijd kan er gedanst worden. DanceWorks trekt honderden leerlingen uit de hele regio: van Haarlem tot Heerhugowaard en van Heemstede tot Alkmaar. Dansgroepen uit de opleiding doen mee aan nationale en internationale kampioenschappen.

,,Dansen is een vak en je moet bij het begin beginnen’’, zei ze in het eerder genoemde interview. „De basis van alle dansen is het klassiek ballet.’’ Hbo-opgeleide docenten dragen zorg voor de vele lessen in verschillende disciplines als klassiek ballet, showdance, jazz, tap, modern, urban en theaterzang, waarbij Pirita op de achtergrond zorgt dat alles in goede banen wordt geleid.

Jacqueline Govaert

Jacqueline Govaert

Jacqueline Govaert© Foto United Photos

Jacqueline Govaert wordt door velen nog steeds geassocieerd met Krezip, de band die van 1997 tot 2009 successen boekte en doorbrak in 2000 met het nummer ’I would stay’. Maar de laatste tien jaar is ze solo actief en timmert ze stevig aan de weg.

Na het uiteenvallen van Krezip bracht ze drie solo-albums uit: in 2011 Good Life, Songs to Soothe in 2014, Lighthearted Years in 2017 en een EP met vijf nummers genaamd Acoustic Sessions in 2018. Bij het maken van Lighthearted Years kreeg ze steun van de Amerikaanse muzikant en producer Mitchell Froom, die beroemd werd door zijn werk voor onder meer Elvis Costello, Los Lobos en Paul McCartney.

Lees ook: Olifant-kandidaat Jacqueline Govaert: Carrière met en zonder Krezip

Over haar solo-albums vertelde ze in een interview in deze krant: „Mijn enige drijfveer nu is schrijven wat er echt in mij zit. Met Krezip pasten we ons nog wel eens aan aan wat er van ons verwacht werd. Nu gaat het om heel andere dingen. Om ’het magische gevoel’.”

Het uitkomen van het album Lighthearted Years werd gevolg door de theatertour ’Zo zit dat dus ook’. De laatste show van die tour speelde ze eind januari in een uitverkocht Carré in Amsterdam en daar verraste ze de fans door met haar oude muziekvrienden van Krezip op het podium te verschijnen. Ze noemde het zelf na afloop ’een magisch moment’.

Het was een voorproefje van wat nog moet komen: Na tien jaar komt Krezip voor een aantal concerten weer bijeen. Hoogtepunt moet het optreden op Pinkpop worden. Al vijf keer eerder stond de band daar op het podium, waarbij ze in 2007 en 2009 de organisatie uit de brand hielpen na het afzeggen van respectievelijk Amy Winehouse en Depeche Mode. De reünie op Pinkpop op 9 mei wordt gevolgd door drie shows in de Ziggo Dome.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.