Nieuwe weerstand tegen staalfusie Tata Steel met ThyssenKrupp

IJMUIDEN

Onder personeel van Tata Steel is twijfel gerezen over de op handen zijnde fusie tussen de Europese activiteiten van het bedrijf met ThyssenKrupp.

Aanleiding zijn de voorgestelde desinvesteringen die de bedrijven moeten doen om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Europese Commissie.

De impact van de ingrepen zouden allemaal aan de kant van Tata en niet van ThyssenKrupp worden gedaan. De Europese Ondernemingsraad van Tata Steel dreigt volgens de krant de steun voor de fusie in te trekken.

Eerder was gemeld dat als gevolg van de fusie 2000 banen zouden verdwijnen gelijk verdeeld over de partijen. Maar de voorgestelde acties zorgen alleen al aan de kant van Tata voor meer dan 2000 arbeidsplaatsen die vervallen, terwijl er bij ThyssenKrupp geen teken is van eventuele ingrepen.

Lees ook: Fusie Tata en Thyssen krijgt nieuwe deadline

Volgens Tata Steel, dat samen met ThyssenKrupp begin april een pakket maatregelen presenteerde aan de Europese Commissie, komende de voorstellen van het bedrijf tegemoet aan de zorgen die leven in Brussel. Maar ook steunen ze de belangen van onder meer werknemers.

Door samen te gaan verwachten de bedrijven in de toekomst juist banen te zullen behouden in de staalindustrie. Tata zegt de opvattingen van het personeelsorgaan te respecteren. Het bedrijf hoopt het proces in goed overleg met werknemersvertegenwoordigers tot een goed einde te brengen.

Lees ook: EU-beslissing over fusie Tata en ThyssenKrupp opgeschort

Lees ook: Fusiepartner Tata Steel onderuit op beurs na onderzoek verboden prijsafspraken

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.