Premium

Intensieve jacht in op savannahkat in Haarlemse Meerwijk

1/3
Haarlem

Savannahkat ’Whalhallah’ heeft zich verscholen in een moerasbos aan de rand van Schalkwijk in Haarlem. Dus gaat vrijwilliger Raymond Prins van de Dierenambulance gewapend met een vangnet het bos in. Raymond trapt bijna op een konijn, dat voor zijn voeten wegschiet. Vijf seconden later klinkt een ijzingwekkende doodskreet. Het konijn is gepakt door Whalhallah.

Het is 13 uur, maandagmiddag. Persmensen cruisen door het bos met hun camera’s en microfoons in de hoop een glimp op te vangen van deze volgens de politie agressieve Afrikaanse katachtige.

Een kwartier eerder heeft de eigenares van het beest zich gemeld op het nabijgelegen volkstuinencomplex Poelbroektuin. Zij had via sociale media gehoord van de zoektocht. ,,Hij is een paar dagen geleden ontsnapt’’, beweert zij. ,,Ik ben blij dat hij hier is, en niet op straat ofzo’’, zegt Oceana te Hoven.

De Haarlemse woont in een begeleidwonenproject vlakbij. Ze zegt Whalhallah te hebben gekocht bij een fokster. ,,Hij is negen maanden en het is een mannetje’’, zegt ze luchtig. ,,Hij is gemakkelijk thuis te houden, alleen het lukt hem iedere keer om naar buiten te gaan. Dat is het wilde instinct.’’

Oceana begrijpt niets van alle commotie. ,,Hij is heel speels. En heel erg bang, dat verwarren mensen gauw met agressief. Als hij gevangen wordt, dan neem ik hem mee. Want ik ben de eigenaar. Maar de fokster bemoeit zich nogal heel erg met de kat. Daar is gedoe over’’, erkent Oceana. Whalhallah is zeker geen ’agressieve serval’ die mensen aanvalt, verzekert zijn bazin. Hij is een ’savannah F1’, een kruising tussen een serval en een gedomesticeerde kat - een hybride. ,,Heel zielig dat ze gefokt worden - dat klinkt hypocriet omdat ik er zelf een heb. Maar hij is echt heel lief.’’

Op het volkstuincomplex zijn ze trouwens best blij met het beest. Hij heeft afgelopen weken al een paar ratten en fazanten verschalkt en fazanten vreten de groenteplantjes op. ,,Wat een circus, en dat alleen voor een rondlopende poes’’, zegt voorzitter Hein Kramers van de de Poelbroektuin hoofdschuddend. Hij zit in het zonnetje bij zijn tuinhuis en knabbelt aan een tarwebiscuitje. ,,Die kat loopt hier al een poos rond. Het is gewoon onze huiskat. Gevaarlijk? Welnee.’’

In een hoge flat aan de rand van het moerasbos heeft een medewerker van de Dierenambulance postgevat; hij heeft strategisch zicht over het terrein en dirigeert Raymond telefonisch naar een ander bosgedeelte. Daar gaat ook Oceana heen en zij duikt meteen het struikgewas in. ,,T-t-t-t-t-t’’, klinkt haar lokroep. Even later: ,,Daar zit hij! Hij heeft een konijn in zijn mond’’, roept Oceana ontsteld vanuit de bosschages.

De savannahkat laat zich echter niet vangen. Eind van de middag blaast de Dierenambulance de actie af. In het bos zijn vangkooien neergezet; misschien dat die komende nacht effect hebben.

Lees ook: Ontsnapte savannah-kat gespot bij Poelbroektuin in Haarlem, dierenambulance plaatst vangkooien

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.