Premium

GroenLinks Noord-Holland vindt coalitie met CDA ’minder logisch’

GroenLinks Noord-Holland vindt coalitie met CDA ’minder logisch’
GroenLinks-lijsttrekker in Noord-Holland Zita Pels tijdens de ’verkiezingsmeet-up’ van de partij in de Melkweg in Amsterdam.
© ANP/Robin Utrecht
Haarlem

GroenLinks ziet een coalitie met VVD wel als tot de mogelijkheden behorend, maar geeft als alternatief ook een samenwerking met D66, PvdA, Partij van de Dieren, SP en ChristenUnie of Denk op, die dan stoelt op de krapst mogelijke meerderheid van 28 zetels in de Provinciale Staten. Forum voor Democratie berust in een plek in de oppositie en heeft de aspiraties om Noord-Holland te gaan ’meeregeren’ laten varen.

Dat blijkt uit de brieven die maandagochtend rond half twaalf door de provincie openbaar zijn gemaakt en waarin de fracties aangeven welke mogelijke coalities zij kansen geven en aan welke zij deel zouden willen nemen.

Die vragen waren hun gesteld door de informateurs Laura Bromet (GroenLinks) en Cornelis Mooij (VVD). Tien van de twaalf partijen die in de Staten zijn gekozen maakten ervan gebruik. Denk en 50Plus leverden niets aan.

Opvallend aan de brief van GroenLinks is dat een samenwerking met CDA niet wordt uitgesloten, maar dat deze partij als een minder logische partner wordt gezien. ’Met het CDA zien wij grote verschillen als het gaat om mobiliteit, duurzaamheid, het beschermen van groen en landbouwbeleid. Een samenwerking met deze partij vinden wij dan ook minder logisch, maar niet op voorhand uit te sluiten’, aldus de brief van GroenLinks.

De VVD, die net als GroenLinks negen zetels in de nieuwe Staten bezet, schrijft voor een brede coalitie te zijn.

’Gegeven de mislukking van de eerste informatieronde waarbij, ondanks bereidwilligheid van de VVD, FvD zichzelf buiten spel heeft gezet, gaat onze eerste voorkeur nu uit naar een brede coalitie, bestaande uit in ieder geval GroenLinks, VVD en CDA met daarnaast D66 en PvdA, verankerd in een stevig coalitieakkoord. Wij realiseren ons dat GroenLinks in de afgelopen vier jaar telkenmale gepleit heeft voor een andere politieke benadering richting de Provinciale Staten. Dat zou er voor kunnen pleiten om te werken met een kleinere maar desalniettemin robuuste meerderheid en een meer open geformuleerd coalitieakkoord of wellicht zelfs een politiek akkoord. De VVD zou een dergelijke benadering serieus willen onderzoeken, waarbij wij willen aantekenen dat wij in de samenstelling van een dergelijke college wel, qua politieke kleuring, een evenwichtige vertegenwoordiging willen zien en uitgebalanceerde verhoudingen en basisafspraken.’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.