Invallen om aanslag hoofdkantoor De Telegraaf in onder meer Zwanenburg, Zaandam en Lijnden [video]

Amsterdam

Arrestatieteams hebben maandagochtend twaalf verdachten in de leeftijd van 20 tot 27 jaar opgepakt voor voorbereiding en uitvoering bij de aanslag op De Telegraaf vorig jaar en het stelen of helen van snelle auto’s voor ernstige misdrijven.

Alle verdachten zitten vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bij de doorzoekingen van woningen, loodsen en garageboxen in Zwanenburg, Houten, Utrecht, Den Haag, Diemen, Lijnden, Zaandam, Nieuwegein en Amstelveen namen rechercheurs van de politie Amsterdam en Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid onder meer een voertuig, mogelijk gestolen auto-onderdelen, kentekenplaten, benzine, gestolen scooters, motoren, geld en gps-trackers in beslag.

Arrestatieteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) zijn betrokken bij de invallen.

,,We zijn vroeg begonnen. We wilden de verdachten vanmorgen op een veilige manier aanhouden en er moest veel gebeuren", zegt de chef van de recherche. Over De Telegraaf als doelwit, zegt hij: ,,Als media schrijven over iets dat de verdachten kennelijk niet welgevallig is, en als daar dan dit soort reacties op komen, dan raakt dat de fundamenten van onze samenleving. Dat kan en mag niet en we accepteren dat dus niet''.

Invallen om aanslag hoofdkantoor De Telegraaf in onder meer Zwanenburg, Zaandam en Lijnden [video]
Beeld van de aanslag.
© ANP

De politie denkt dat de persoon die met een auto inreed op het gebouw van De Telegraaf onder de twaalf verdachte personen is die werden aangehouden. Dat meldt de Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh aan De Telegraaf.

Politie en justitie vermoeden dat de aanslag is uitgevoerd in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi (41). Hij staat op de internationale opsporingslijst van de politie als verdachte van een serie onderwereldmoorden. Voor de tip die leidt tot zijn aanhouding is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

Op 26 juni reed de bestelauto door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg. In het pand van de Telegraaf Media Groep is ook de centrale redactie van deze krant gevestigd.

Lees ook: OM verwacht arrestaties voor aanslag TMG [video]

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie