Premium

In een Suzuki Alto met wannabe bondsvoorzitter Pieter de Waard naar MVV en La Place

In een Suzuki Alto met wannabe bondsvoorzitter Pieter de Waard naar MVV en La Place
© foto united Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

Pieter de Waard wil bondsvoorzitter van de KNVB worden en het Nederlandse voetbal van onderaf sterker maken.

Op zoek naar steun reist de algemeen directeur van Telstar langs de zestig leden van de bondsvergadering. Een dag op pad met de Robin Hood van het Nederlandse voetbal.

#pietervoorzitter staat erop de spelersbus van Telstar. Een dagje in de luxe touringcar mee op campagne met De Waard lijkt ons wel wat. Een touringcar plus voorzitter inzetten voor een reisje met twee man naar Maastricht is de kandidaat-voorzitter iets te gortig. ’Ik heb eerst een andere afspraak. Haal me maar op in Hilversum’, appt De Waard, die zelf geen auto heeft en alles met de trein doet.

Het huisnummer vam het afhaaladres? 63. Dat kan haast geen toeval zijn, 63 is hét nummer van Telstar. De club werd opgericht in 1963. Eenmaal in Hilversum is De Waard met zijn baret, puntschoenen en geheel zware outfit niet te missen. Energiek loopt hij naar de Volvo die voor het gebouw staat waar hij net vandaan komt. ’Sorry Pieter, dat is niet mijn auto.’

Als De Waard ziet dat zijn vervoer naar MVV een blauwe Suzuki Alto is begint hij hard te lachen. ,,Geweldig, joh.”De glamour van het internationale voetbal is voor de kandidaat-bondsvoorzitter nog ver weg.

De Waard vliegt langs kantines, bestuurskamers en tv-studio’s. Vannacht was hij laat thuis uit Deventer: Go Ahead uit (2-3).

Meestal slaat hij uitwedstrijden over. ,,Ik word al jaren achtervolgd door verhalen dat ik me te veel laat gaan. Inmiddels heb ik dat omarmd. Verhalen kun je niet beheersen. Als Go Ahead aanviel, keek ik de andere kant op.”

Het Telstar-icoon staat in het voetbal bekend als komiek. ,,Eén op één vinden ze me een leuke kerel. In groepsverband werkt het tegen me. Voorbeeld: In 2014 besloot de financiële commissie van de KNVB over de subsidies voor de jeugdopleiding. De topclubs kregen de hoogste bijdragen. Ik verdiepte mij in de statuten en regelgeving. Het bleek dat niet de financiële commissie maar dat de commissie project stimuleringsfonds de subsidies officieel moest toewijzen. Nadat ik dat had verkondigd, vroegen mensen aan mij wie dat voor me had opgezocht. Ze geloofden niet dat een grappenmaker zoiets zou weten.”

We passeren Oirschot. ,,Hier heb ik mijn militaire dienst doorgebracht. Dat beviel mij erg goed. Ik was een modelsoldaat, ik heb menig vrije vrijdag verdiend.” Piet de Waard, de man die zo graag tegen heilige huisjes aan trapt, een modelsoldaat?

,,Grappig, hè? Ik ben dyslectisch. Voorlezen op de basisschool was een ramp. Op de middelbare school ontwikkelde ik een afweersysteem door een grote bek te geven en op de barricade te klimmen. Maar ik heb een opvoeding gehad waarin respect voor het gezag belangrijk was.”

De Geusselt, Maastricht, 13.20 uur

,,Pieter als bondsvoorzitter, verdomme zeg”, lacht Paul Penders, algemeen directeur van MVV. ,,Maar ik ben gecharmeerd van je, Pieter. Je bent een creatief denker.” Penders herkent zich in de boodschap van De Waard dat de lasten en baten eerlijker verdeeld moeten worden in het voetbal.

De Waard: ,,Ajax krijgt negen miljoen euro aan mediagelden, Telstar drie ton. Dan kun je zeggen dat Ajax de meeste fans heeft, maar zonder ons hebben ze geen tegenstanders. Het is ook in hun belang dat de onderkant sterker wordt. Hoe meer tegenstand, hoe beter zij worden.”

Penders heeft zorgen over het het amateurvoetbal. ,,Het is voor ons lastig om de jeugdopleiding overeind te houden. Dat komt ook doordat amateurclubs krimpen. In Maastricht hebben we veertien clubs, slechts vier verenigingen hebben nog een onder 19-lichting.”

De Waard: ,,De jeugd stopt omdat er te weinig goede trainers zijn. Ze verbeteren zich niet meer op de training. Daar moet de KNVB nog meer geld voor vrijmaken.” Penders: ,,Voetbal moet een volkssport blijven.” Of zoals De Waard het zegt: ,,Wij vieren het voetbal in drie helften. En de derde winnen we altijd.”

La Place, Nederweert, 15.17 uur

Na een lunch bestaande uit appeltaart, saucijzenbroodje en versgeperste sinaasappelsap vertelt De Waard over zijn verleden als communicatietrainer. Daarvoor analyseerde hij de I have a dream-toespraak van Martin Luther King.

,,Tweederde van die speech stond niet op zijn papier. Hij week ervan af. Veel stukjes uit die tekst had hij eerder gebruikt. Als je eerdere toespraken analyseert, zie je dat hij gaandeweg zijn verhaal ontwikkelde. Dat doe ik ook. Door het gesprek aan te gaan ontstaat mijn verhaal.”

N205, Haarlem, 17.30 uur

De naam Arjan de Zeeuw valt. De verdediger die via Telstar in de Premier League terecht kwam. ,,Tony Blair noemde hem zijn favoriete speler”, herinnert De Waard zich. Plots begint hij luidkeels te lachen. ,,Het wordt tijd dat Rutte zegt dat Pieter de Waard zijn favoriete bondsvoorzitter is.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen