Premium

Statige monumenten vertellen historie van de kustplaats Wijk aan Zee

Statige monumenten vertellen historie van de kustplaats Wijk aan Zee
Vanuit de tuin vertellen Nick Kolder (l) en Mattijs Reinen over het voormalige politiebureau.
© foto Heleen Vink
Wijk aan Zee

„Leuk om even achter de schermen te kijken. Anders fiets je altijd op weg naar het strand langs die huizen”, vertelt Inez van den Eijnden uit Beverwijk na afloop van de Open Deuren Route in Wijk aan Zee.

Haar plaatsgenoot Ria van Oevelen vult aan: „Je zag zelfs de achterkant van de huizen. Dat maakte het, ook zoals iedereen erover vertelde, zo mooi.”

Onder begeleiding van gidsen ging het deze zondag van monument naar monument. Aan het einde van de middag merkte gids Jan de Wildt bij de Badgastenkerk, het begin- en eindpunt van de wandeling, op: „Verrassend om te merken dat je toch steeds weer dingen kan vertellen die mensen nog niet weten.”

Terwijl het kustdorp op deze prachtige voorjaarsdag volstroomt met badgasten gaat Jacob Brakenhoff, de voormalige dorpsschoolmeester, met zijn groepje van twaalf personen op pad langs de Julianaweg. Tegen de duinrand rusten villa’s en andere tot de fantasie sprekende gebouwen. Beverwijker Ben Duin loopt mee omdat hij nieuwsgierig is wat voor onderkomens er nog staan.

Op nummer 73 wordt de Engelse landschapstijl van villa Helmkrogt, een voormalige vakantiewoning voor christelijke jonge meisjes, geprezen. Even verderop bij appartementencomplex Adelaïde, vroeger een opleidingscentrum voor ziekenbegeleiders van Heliomare, haalt Ben’s vrouw Wil herinneringen op aan de tijd toen ze als jong meisje in opleiding was. „Dat was echt een leuke tijd”, zegt ze nagenietend. „Er waren feestjes met de nonnen, dokters, patiënten en de verpleging samen. Toen mocht er nog veel.”

In haar voortuin van haar huis aan de Julianaweg wacht Elly Dubbeld het bezoek op. „Vijfentwintig jaar geleden was het vervallen, maar wij gingen voor de charme ervan. Nu is het een gemeentelijk monument.”

In haar sfeervolle woning ademen het vakkundige stucwerk, het blauwe bloemenbehang, de fleurige geraniums, de van oude-gevonden-tegels-vloer, de houten schouw en allerlei behouden originele details de liefde voor het huis.

Weer verder wordt in het voormalige politiebureau in de Sint Odulfstraat de groep door de huidige bewoners, de zoon en schoondochter van voormalig politieman Theo Albers, gefêteerd op tot de verbeelding sprekende verhalen over deze ‘Sheriff van Wijk aan Zee’.

Na een slinger door het dorp wacht villa La Viola. Hier beschrijven Marriët en Evert Hoogewerff liefdevol en in detail de restauratie van de voormalige strandvilla.

Terug in de Badgastenkerk schijnt de zon door de hoge ramen op de 10-jarige Tom ten Broecke die de middag in stijl afsluit met een eigen compositie op piano, een genot voor het oor.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.